Sari la conținut

Ce se întâmplă cu ghiozdanele greoaie ale elevilor, dar și cu programa școlară încărcată? Ministrul Educației ne răspunde

Majoritatea elevilor se plâng că au ghiozdane pline de manuale și caiete, iar programa școlară este foarte încărcată. Care ar fi soluția optimă, pentru a remedia această situație?

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat pentru Agerpres: "Cred că avem de multe ori confuzie între ceea ce se găseşte în programele şcolare şi ceea ce este reflectat în manual. De multe ori se parcurge manualul mai degrabă decât programa şcolară. De asemenea, programa şcolară, unde curricular s-a făcut reforma, de exemplul ciclul primar sau gimnazial, există flexibilitatea pentru cadrul didactic să se adapteze colectivului de elevi pe care-l are în faţă. Legat de greutatea ghiozdanului, există soluţii: prin PNRR s-au dotat toate sălile de clasă cu echipamente digitale, avem laboratoare de ştiinţe, avem un site pe care avem toate manualele şcolare în format electronic, unele dintre ele în sistem interactiv. Deci ar exista posibilitatea ca elevii, pe echipamentele digitale pe care le au deja în clasă, să urmărească lecţiile fără a mai fi nevoie să care în ghiozdan toate manualele pentru toate disciplinele din ziua respectivă. Cred că în şcolile unde s-au făcut sau se vor face dotări în acest an şcolar, pentru că avem peste 5.000 de şcoli care vor avea astfel de dotări prin PNRR, au dulăpioare unde să-şi poată lăsa manualele sau caietele de lucru, astfel încât să nu trebuiască să le ducă acasă zilnic. Cred că aceste chestiuni se pot rezolva."

Ministrul Educației a explicat că, pe viitor, nu vor mai exista învățământul profesional și tehnologic, ci va fi exclusiv învățământ dual.

"Ne propunem ca pe ruta de liceu tehnologic, după trei ani, dacă candidatul doreşte, să poată ieşi în piaţa muncii cu examen de certificate pe nivelul trei de calificare, în cadrul calificărilor. Aceasta înseamnă exact ceea ce se întâmplă cu şcoala profesională acum. Dacă îşi doreşte să aibă un nivel mai ridicat de calificare, poate să termine clasa a XII-a şi să-şi dea examenul respectiv de certificare. Dacă doreşte să meargă mai departe, în nivelul universitar, va da examen de bacalaureat adecvat profilului tehnologic. Ne dorim modelul german, austriac, să putem permite nivel de învăţământ dual până la ultimul nivel de calificare", a eplicat Ligia Deca.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!