Sari la conținut

Ce trebuie să ştii că să faci faţă unui copil de 1-3 ani

Se spune că, dacă ai un copil, nu te plictiseşti niciodată. Şi este adevărat. Pentru că el îţi pune atâtea probleme care nici măcar nu îţi închipuiai că există, încât mai degrabă te întrebi cum să le supravieţuieşti decât cum să îţi mai umpli timpul. 

Dacă ai trecut de perioada bebelușiei, despre care ţi-ai închipuit că este cea mai grea, atunci urmează vârsta magică de 1-3 ani, plină de provocări. Uite ce trebuie să ştii despre un copil la această vârstă:

Zgomotul este bun, tăcerea este rea

Probabil ţi se pare un clişeu, atât de des ai auzit asta. Dar să ştii că nu este o vorbă în vânt. Oricâte măsuri de precauţie ai lua, dacă nu este zgomot atunci se întâmplă ceva ce nu ar trebui să se întâmple. Lasă orice faci şi du-te să afli: poate că a împrăştiat faina în toată casa, poate pescuieşte în vasul de toaletă, poate că toate hainele tale sunt în mijlocul casei.

Mirajul toaletei

În mod inexplicabil, copilul tău va fi atras irezistibil de toaletă – îşi va băga mâna în ea, va arunca obiecte acolo, ba poate chiar o va transforma într-o mare în timpul furtunii. Dacă i-aş putea închide capacul cu un lacăt atunci aş face-o.

Al meu, al meu

Orice lucru este dorit de un copil mic devine instant al său. Şi va lupta fără niciun fel de milă sau consideraţie faţă de alţii pentru dreptul său. Desigur că te poţi împotrivi, dar este garantat că vei plăti scump. Copilaşii nu se lasa duşi de nas cu alte oferte sau cu câteva cuvinte mieroase.

Noua ta mantra – NU

Aşteaptă-te să spui nu atât de des încât să ajungi să spui acest cuvânt şi în somn. De fapt, dacă te apuci să numeri de câte ori spui nu într-o zi îţi dai seama că nu îi mai dai de capăt. Şi, ca distracţia să fie completă, la fel de des ţi se va spune şi ţie nu de către prichindel.

Armă secretă

Între 1 şi 3 ani copiii sunt adorabili. Aceasta este arma lor, în faţa căreia nu ai cum să rezişti şi vei permite să se întâmple o mulţime de lucruri pe care nu ţi le-ai dori. Înăspreşte-ţi inima, rezista la lacrimile de crocodil, dacă vrei să treceţi cu bine prin această perioadă.

Mituirea

Vei doscoperi, fie că vrei, fie că nu, că mituirea funcţionează. Şi vei apela la ea destul de des. Foarte des. Pentru că nimic altceva nu pare să meargă.

Flexibilitatea

Copilaşul îşi schimbă preferinţele fără niciun avertisment şi cu puterea gândului. Astăzi era îndrăgostit de struguri şi dovlecei, mâine nici nu vrea să le vadă în faţa ochilor. Nu lupta cu asta, nu ai cum să-l convingi.

Urca totul în pod

Chiar ţi-ar trebui un pod în care să pui tot ce ar putea fi spart, mâzgălit sau ar putea deveni o armă de autodistrugere. Pentru că este esenţial ca în această perioadă să trăiţi cât mai spartan întrucât accidentele sunt permanente. 

Eşti centrul universului

Este un lucru bun, desigur, întrucât te scalzi în iubirea copilului. Dar asta înseamnă şi altceva, înseamnă că trebuie să ai mare grijă ce spui şi ce faci. Pentru că ai propriul mim lângă tine, care te va imita în întregime, cu gestică cu tot. Şi te trezeşti când îţi este lumea mai dragă că auzi ceva ce te va face să îţi doreşti să intri în pământ de ruşine.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!