Sari la conținut

Cele mai eficiente moduri de a calma tantrumurile prichideilor

Dacă ți se întâmplă adesea să ai senzația că una dintre cele mai dificile atribuții din fișa postului de mamă este calmarea tantrumurilor micuțului, avem o veste pentru tine: nu ești singura! Teribilii 2-3 ani nu și-au câștigat degeaba renumele, așa că... înarmează-te cu răbdare și cu tehnici dintre cele mai diverse. Urmează un drum lung, care va trece destul de greu...

► Citește și De ce este dificil copilul cu varsta de 2-3 ani?

► Citește și Care este singura greșeală pe care o fac părinții atunci când copilul are un tantrum

Iată câteva dintre metodele care promit să te ajuta în lupta cu tantrumurile copilului:

Lasă-l să fie supărat și validează-i sentimentele – Așa cum oamenii au voie să fie veseli, să râdă și să sară în sus de bucurie, au voie și să plângă, atunci când sunt supărați. Nu este vorba decât despre exprimarea emoțiilor într-un mod sănătos și constructiv. Așa că, atunci când copilul face o criză de furie într-un loc în care este în siguranță (spre exemplu, acasă), oferă-i spațiu și timp să se calmeze. Dacă alege să se calmeze alergând, lasă-l să alerge. Dacă vrea să o facă țipând, lasă-l să țipe.

Nu îl învinovăți – Crizele de furie ale copiilor, mai ales dacă se petrec în spațiul public, sunt adesea criticate de oamenii din jur, care se grăbesc să eticheteze copilul ca fiind unul alintat, care nu știe de frică. În afara faptului că aceste comentarii trebuie ignorate, este bine să știi că niciun copil nu își poate stăpâni emoțiile la fel de bine ca un adult (nu că adulții ar fi maeștri) și, deci, nu trebuie criticat sau învinovățit.

Mai mult, nu trebuie să dai vina nici pe tine pentru faptul că micuțul face un tantrum. Chiar dacă țipă la tine și îți adresează cuvinte urâte, trebuie să reții că acțiunile lui nu sunt adresate direct ție, ci tu ai doar norocul să fii acolo, pentru ca cel mic să își verse frustrarea pe tine.

Ajută-l să își rezolve problemele care îi cauzează frustrări – Spre exemplu, dacă micuțul devine nervos pentru că nu reușește să se încheie la șireturi, îl poți învăța se deprindă această aptitudine. Cu siguranță, data viitoare când va fi nevoit să se încheie la șireturi își va păstra calmul și, astfel, criza de nervi va fi evitată. Dacă, pe de altă parte, copilul face o criză de nervi dintr-un motiv care nu poate fi rezolvat chiar în acel moment (poate plânge pentru că nu reușește să se încheie la șireturi când iese de la grădiniță și e în preajma prietenilor), înlocuiește cuvintele precum „Nu poți tu, lasă-mă pe mine!” cu „Data viitoare încercăm amândoi și o să reușim”.

Îmbrățișează-l strâns – Îmbrățișările strânse și ferme îl ajută pe copil să se simtă în siguranță și să înțeleagă că tu vei fi mereu lângă el, chiar și atunci când nu ești de acord cu comportamentul lui. Mai mult, îmbrățișările cresc nivelul de oxitocină, hormon responsabil cu reducerea stresului și cu menținerea stabilității psihice.

Alege-ți cu grijă cuvintele – Experții spun că, cu cât copilul țipă mai tare, cu atât tonul vocii tale trebuie să fie mai jos. Și mai e ceva: cuvintele trebuie alese cu grijă. Atunci când copilul face o criză de nervi pentru că îți dorește ceva anume, nu trebuie decât să îi explici calm, dar ferm, că nu va primi acel lucru pentru că țipă și că lovește și că veți discuta mai multe mai târziu, după ce el se va calma.

Vorbiți despre criza de nervi ulterior, folosindu-te de un limbaj simplu, plin care să îi explici că ai înțeles motivul frustrării lui: Ai fost nervos pentru că mâncarea nu a fost pe placul tău sau Îmi pare rău că nu te-am înțeles mai devreme, dar acum, că nu mai țipi, pot să îmi dau seama mai ușor ceea ce îți dorești.

Încearcă să îți dai seama de ce reacționează copilul în acest mod – Tu cum te simți când îți este foame sau somn? Nu e așa că problemele ți se par de zeci de ori mai mari și mai greu de gestionat? Ei bine, exact asta simte și copilul când nu îi sunt îndeplinite aceste nevoi. Ceee ce vrem să spunem este că majoritatea tatrumurilor apar atunci când copilul nu este odihnit sau hrănit corespunzător. Deci, știi ce ai de făcut!

Păstrează-ți calmul – Am început acest material prin a spune că a calma tantrumurile copilului este una dintre cele mai grele atribuții ale meseriei de părinte. Știm, știm că nu este deloc ușor să calmezi un copil agitat, dar cu siguranță nu o vei putea face dacă te vei enerva și vei urla la el așa cum și el urlă la tine. Este important ca tu să îți păstrezi calmul, mai ales că în acest mod îi vei oferi și un exemplu cu privire la modul în care trebuie să faci față emoțiilor negative. 

► Citește și Tantrum? Analogia trenului te învaţă cum trebuie să te comporţi, când copilul are un exces de furie


 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!