Sari la conținut

Cele mai frecvente motive pentru care copiii ne mint. Şi ce putem face împotriva acestui comportament

Noi, adulţii, facem foarte bine diferenţa între minciuni şi… minciuni nevinovate. Iar dacă noi putem înţelege că sunt momente şi motive pentru care unele minciuni trebuie spuse – de cele mai multe ori, pentru a evita rănirea celor din jur – copiii, în schimb, mint din amuzament sau din motive de cele mai multe ori neînţelese de adulţi.

Pentru a înţelege mai bine motivele pentru care prichindeii mint, dar şi pentru a şti ce putem face împotriva acestui comportament, îţi recomandăm să citeşti rândurile ce urmează!

► Citeşte şi De ce mint copiii şi cum putem afla dacă ne mint şi pe noi

De ce minte copilul:

Mai mult decât din dorinţa de a primi laude, micuţul vrea să te mulţumească – Dacă ştie că a făcut un lucru care te face nefericit pe tine, ca părinte, atunci te va minţi pentru a evita să te supere.

Îi e frică de pedepse – Dacă micuţul ştie că este pedepsit ori de câte ori greşeşte, atunci va evita să mai spună adevărul.

► Citeşte şi Specialistul te sfătuiește: cum să-ți pedepsești copilul cu măsura corectă

Imită comportamentul văzut acasă – Copiii învaţă prin imitaţie, aşa că, dacă văd că părinţii mai mint, din când în când, vor face şi ei acelaşi lucru. Problema este, însă, că micuţii nu fac diferenţa între minciunile nevinovate şi minciunile “adevărate”, aşa că este posibil ca ei să imite comportamentul oricând, oricum, fără să se gândească la consecinţe.

Modifică adevărul în speranţa că va schimba realitatea – Copiii nu sunt foarte bine ancoraţi în realitate, nu diferenţiază în mod clar realitatea de fantezie, motiv pentru care se pot găsi în siuaţia de a minţi, din dorinţa de a schimba cumva trecutul. Altfel spus, se gândesc că dacă ei descriu în mod diferit un eveniment deja petrecut, vor avea puterea de a-l face să se desfăşoare aşa cum şi-ar fi dorit.

Cum ar trebui să reacţionăm când ne minte copilul?

Atunci când avem de-a face cu o minciunică, cel mai bine ar fi să îi explicăm copilului de ce este important să spună adevărul şi care sunt consecinţele unei minciuni.

Pentru copilaşi, conceptul de minciună este nou şi mai puţin grav, aşa că el trebuie să înţeleagă ce înseamnă o minciună şi de ce mami şi tati au nevoie să afle adevărul.

Nu te panica prea tare! Minciunile sunt o etapă normală în dezvoltarea copilului.

Sursa foto: Free pik  

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!