Sari la conținut

Colesterolul la copii

Majoritatea parintilor nici macar nu se gandesc la asocierea cuvintelor colesterol si copii. Si totusi, trebuie sa fim atenti.

Se stie ca nivelurile ridicate de colesterol sunt un factor major pentru bolile de inima si accidentele vasculare cerebrale, iar in lumina ultimelor cercetari se pare ca bolile cardiovasculare isi au radacina in copilarie . Mai mult, odata cu cresterea dramatica a cazurilor de obezitate in copilarie , din ce in ce mai multi copii sunt la risc.

Problemele asociate cu nivelurile ridicate de colesterol nu apar multi ani de zile, si astfel legatura dintre sanatate si colesterol in cazul copiilor este dificil de facut. Este important sa stii nivelul de colesterol al copilului tau, mai ales daca exista un istoric in familie de colesterol ridicat sau de boli de inima declansate prematur.

Colesterolul

Colesterolul este o substanta ceroasa produsa de ficat. Este una dintre lipidele produse de organism care este utilizata pentru a forma membranele celulare si unii hormoni. Ficatul produce colesterol (cca 1000 de mg pe zi), suficient pentru ca organismul sa functioneze in parametri optimi. Restul colesterolului provine din ceea ce mancam.

Trebuie sa stii ca legumele, fructele si cerealele nu au colesterol. In schimb alimentele provenind de la animale cum ar fi galbenusul de ou, carnea, fructele de mare sau produsele lactate (inclusiv lapte, branza sau inghetata), au colesterol.

Colesterol bun, colesterol rau

Colesterolul nu se misca prin corp pe cont propriu. El trebuie sa se combine cu proteinele ​​pentru a calatori prin vasele de sange acolo unde este nevoie. Amalgamurile de colesterol si proteine ​​care calatoresc impreuna se numesc lipoproteine​​.

Doua tipuri - lipoproteine ​​cu densitate joasa (LDL) si lipoproteine ​​cu densitate mare (HDL) - sunt cele despre care auzim cele mai multe lucruri astazi.

Lipoproteinele ​​cu densitate joasa, sau “colesterolul rau” sunt principalii purtatori de colesterol. Prea mult LDL in sange se poate depune pe peretii arterelor care duc la inima si creier. Aceasta acumulare formeaza placa, o substanta groasa, grea, care face vasele de sange sa devina rigide si stramte sau chiar sa duca la blocarea acestora. Placa faciliteaza formarea cheagurilor de sange, iar daca un cheag de sange blocheaza o artera ingustata, rezultatul poate fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Lipoproteinele ​​cu densitate mare, sau “colesterolul bun” transporta colesterolul departe de artere si inapoi spre ficat, unde este procesat si trimis inapoi in corp si ar putea ajuta chiar la eliminarea colesterolul din zonele unde s-a format placa aterosclerotica.  

Nivelurile ridicate de LDL cresc riscul de boli de inima si accidente vasculare cerebrale, in timp ce un nivel ridicat de HDL poate ajuta la protejarea sistemului circulator.

Trei factori majori contribuie la un nivel ridicat de colesterol:

  • Dieta: o dieta bogata in grasimi, mai ales saturate si grasimi trans
  • Ereditatea: parinti sau un parinte cu niveluri ridicate de colesterol
  • Obezitatea: in legatura directa atat cu dieta cat si cu lipsa de exercitii fizice

Copiii care sunt activi fizic, mananca alimente sanatoase, nu au un istoric familial de colesterol ridicat sau de boli de inima, si nu sunt supraponderali au un risc mic de colesterol ridicat.

Monitorizarea si tratarea colesterolului ridicat

Cercetarile actuale recomanda ca toti copiii sa fie testati pentru lipidele din sange cate o data, intre 9 si 11 ani si din nou intre 17 si 21 de ani.

In plus, este indicat controlul pentru copii intre 2-8 ani si 12-16 de ani care dispun de factori de risc pentru colesterol ridicat. Screening-ul este recomandat pentru copiii care:

  • Au un parinte sau alta ruda apropiata cu un colesterol total mai mare de 240 mg/dL
  • Au un istoric familial de boli cardiovasculare premature (inainte de 55 de ani la barbati si 65 de ani la femei)
  • Au anumite conditii medicale (boala de rinichi , boala Kawasaki sau artrita juvenila idiopatica)
  • Sunt supraponderali sau obezi
  • Au factori suplimentari de risc cum ar fi diabetul zaharat sau hipertensiunea arteriala

Orientativ, intervalele de colesterol total si LDL pentru copii si adolescenti intre 2-18 ani sunt :

Colesterol total (mg/dl) Acceptabil - mai putin de 170; La limita 170-199; Mare Peste 200 sau mai mare

LDL colesterol (mg /dl) Acceptabil - Mai putin de 110; La limita 110-129; Mare - Peste 130 sau mai mare.

Copiii cu un nivel de colesterol LDL de 130 mg/dl sau mai mare trebuie sa urmeze o dieta care sa se concentreze pe reducerea grasimilor si colesterolului si cresterea activitatii fizice. Trebuie testati la cca 3-6 luni dupa schimbarea modului de viata.

Mai multa grija pentru dieta copiilor nostri ii poate ajuta sa devina adulti sanatosi!

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!