Sari la conținut

Comportamentul sexual al copilului de 3 ani. Când este normal și când nu

Fiul meu de 3 ani și-a chemat ieri prietenul în camera lui și i-a cerut să se întindă pe pat, pentru a-i privi corpul. Cu două zile înainte, copilul meu își atingea părțile intime. Este normal comportamentul copilului meu de 3 ani sau nu?

Ca părinte, poate fi îngrijorător să-ți vezi copilul de 3 ani având un comportament sexual față de alte persoane.

Curiozitate normală sau comportament îngrijorător?

Copiii sunt ființe sexuale și este normal ca la o vârstă atât de fragedă să există comportamente sexuale. Chiar și copiii mici pot experimenta erecții și adesea vor începe să-și exploreze corpul, chiar dacă acest lucru poate include manifestarea unui comportament de auto-stimulare.

► Citește și: De ce își atinge copilul organele genitale? Când devine acest lucru o problemă

Interacțiunea dintre copilul de 3 ani și prietenul său se încadrează în sfera comportamentului normal de explorare. Un copil de 3 ani poate fi curios nu numai despre corpul său, ci și despre corpul prietenilor săi. Experimentarea poate avea loc între copiii de același sex sau de sex opus și ar putea include atingerea, privirea sau chiar arătarea organelor genitale unul altuia.

Există, de asemenea, o serie de comportamente care sunt îngrijorătoare. Cele care nu sunt îngrijorătoare apar, în general, la copiii care au o vârstă apropiată. Când acestea sunt descoperite, copiii pot fi ușor jenați.

► Citește și: 5 întrebări pe care le au copiii despre sexualitate. Cum le răspundem?

Profită de momentele de zi cu zi și discută cu copilul tău despre comportamentul lui sexual

Copiii sunt într-o continuă dezvoltare și este important să le oferim informații exacte și adecvate vârstei despre corpul și sexualitatea lor, încă de la vârste fragede.

Curiozitatea copilului reprezintă semnul că este un moment oportun pentru a începe o conversație cu copilul tău despre propriile valori, precum și despre regulile care implică interacțiunea fizică, spațiul personal și alte reguli de intimitate.

► Citește și: Copilul își atinge constant zonele intime. Este normal acest lucru?

Vorbește cu copilul despre corpul său, dar și despre limite

În cazul copilului de 3 ani care i-a cerut prietenului său să se întindă pe pat pentru a-i observa corpul, părintele ar trebuie să discute cu cel mic despre regulile și limitele intimității:

  • Nimeni nu ar trebui să te întrebe dacă poate să-ți atingă sau să îți vadă organele genitale
  • Părțile pe care le acoperim cu costumul de baie sunt private
  • Dacă cineva te întreabă despre părțile tale intime sau dacă te face să te simți inconfortabil, vorbește despre asta cu un adult în care ai încredere.

Dacă știi că micuțul tău își explorează propriul corp, ai putea să discuti cu el despre acest lucru. Spune-i că nu este în regulă să-și atingă părțile intime în public. Vorbește-i cu calm și spune-i că acest lucru este o activitate privată. De asemenea, este esențial să-ți înveți copilul numele corecte ale părților sale intime. Acest lucru îl va ajuta să comunice eficient despre un subiect atât de important: corpul său.

► Citește și: Cocoșelul nu e penis până când mami nu scapă de prostie

Înțelegerea limitelor și siguranța copilului

Înțelegerea limitelor și dezvoltarea sexuală sănătoasă îi ajută pe copii să știe ce este normal și ce nu. Cei mici sunt în siguranță dacă știu care sunt regulile, care sunt denumirile corecte ale părților corpului lor și cu cine să vorbească ori de câte ori se simt speriați sau nesiguri.

► Citește și: Părinţii, faţă în faţă cu masturbarea copiilor. Cum trebuie procedat

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!