Sari la conținut

Copiii sub 4 ani mănâncă mai mult atunci când se plictisesc, conform unui nou studiu

Un nou studiu realizat la Universitatea Aston a arătat că prichindeii mai mici de 4 ani mănâncă cu 79% mai multe calorii atunci când se plictisesc.

În ciuda faptului că plictiseala este o emoție obișnuită trăită de mulți copii, nicio cercetare nu a analizat până acum cât de mult mănâncă copiii când sunt plictisiți. Studiul arată că micuții care se simțeau plictisiți consumau 95 kcal atunci când erau deja sătui, în comparație cu micuții care aveau o stare de dispoziție neutră și care mâncau doar 59 kcal.

Cercetarea a fost condusă de dr. Rebecca Stone ca parte a doctoratului ei, supervizată de profesorul Claire Farrow și profesorul Jackie Blissett de la Universitatea Aston și de profesorul Emma Haycraft de la Universitatea Loughborough. Lucrarea este publicată în revista Food Quality and Preference.

Comportamentul alimentar al copiilor este modelat de genetică, temperament și de o serie de alți factori, inclusiv de practicile de hrănire. În cercetările anterioare, autorii au explorat comportamentele care îi fac pe copii mai predispuși să mănânce atunci când experimentează emoții negative.

Adesea, atunci când copiii experimentează emoții negative, cum ar fi plictiseala sau tristețea, adulții folosesc mâncarea pentru a-i calma pe cei mici. Cu toate acestea, acest comportament, care este cunoscut sub numele de hrănire emoțională, pare să sporească probabilitatea ca micuții să mănânce mai mult atunci când sunt supărați.

Ca parte a studiului, cercetătorii au întrebat părinții despre practicile de hrănire pe care le-au folosit cu copilul lor, dar i-au întrebat și despre temperamentul copilului lor. Copiilor și părinților li s-a oferit o masă standard pe care au consumat-o până s-au săturat. Copiii au participat apoi la o serie de activități de zi cu zi în care le-a fost evaluată starea de spirit.

Cercetătorii au descoperit că micuții au mâncat de cinci ori mai multe kilocalorii atunci când se plictisesc (104 kcal).

Dr. Stone a spus: „Dacă cei mici mănâncă atât de multe calorii atunci când se confruntă cu plictiseala, având în vedere că plictiseala este o emoție întâlnită des la copii, potențialul de aport de calorii în exces este extrem de semnificativ.”

Dr. Stone subliniază că experiența plictiselii este importantă în dezvoltarea sentimentului de sine și a creativității copiilor, așa că nu recomandă ca cei mici să evite plictiseala. În schimb, ea sugerează că micuții trebuie să învețe să experimenteze plictiseala fără a apela la mâncare și că părinții ar trebui să le distragă atenția de la mâncare în astfel de situații.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!