Sari la conținut

Copilul meu a disparut

Acum un minut era aici…si in minutul urmator nu mai e. Unde e copilul? Unde a disparut? In secunda in care copilul nu raspunde cand e chemat sau nu mai e in locul unde ar fi trebuit sa fie, cel mai rau scenariu se deruleaza in capul parintilor. Mici, ii putem pierde in spatii limitate (biblioteca, bacanie), mai mari ne este teama sa nu fie antrenati de adulti rau-intentionati. Chiar daca nu-i lasam niciun pas, chiar daca avem privirea atenta, chiar daca mizam pe prudenta, nu exista o garantie posibila. O disparitie poate surveni. Scurta sau lunga, impactul asupra inimii parintilor e instantaneu.

 Reguli simple pentru cei mici:

Pentru copiii mai mici de 5 ani, trebuie sa le explicati cateva reguli clare, cu cuvinte simple. Fara discursuri mari.

-         Intr-o aglomeratie: ramai mereu alaturi de mama sau tata.

-         La magazin: spune daca vrei sa parasesti incaperea, daca vrei sa mergi la toaleta.

-         In parc: nu intra in discutie sa pleci fara sa avertizezi.

-         La gradina zoologica: cere permisiunea inainte de a merge sa vezi un animal un pic mai departe. Toata lumea il urmeaza.

-         Pe strada: nu accepta bomboane sau altceva de la persoane necunoscute fara sa vii sa ceri permisiunea.

Copiii sunt implusivi si spontani. Ei nu masoara impactul deciziilor lor si nici consecintele. La aceasta se adauga faptul ca nu anticipeaza pericolul, nu evalueaza riscul potential si isi acorda cu usurinta increderea. De aceea, trebuie sa ii sensibilizati la securitate de cand sunt mici si sa nu-i lasati nesupravegheati. Aceasta e cheia!

Reguli de securitate pentru copiii intre 0 si 5 ani:

-         sa cunoasca pe cat posibil cat mai multe informatii personale (nume si prenume, adresa, numar de telefon, varsta, numele si prenumele parintilor, data nasterii, descrierea parintilor, etc.)

-         sa ceara permisiunea. Invatati copilul sa va ceara intotdeauna permisiunea inainte de a merge in alta parte, de a urma pe cineva, chiar daca e vorba de un prieten apropiat sau membru al familiei. Explicati-i ca trebuie sa stiti unde se afla tot timpul.

-         aveti incredere in sistemul sau de alarma. Atunci cand un copil va semnaleaza, verbal sau in alt mod, ca un contact il face sa se simta inconfortabil, respectati-i dreptul de a spune nu.

-         lasati-l sa determine proximitatea fizica ce ii convine. Va invata treptat sa se increada in instinctul sau si sa identifice semnele corporale care ii indica faptul ca o situatie nu ii este comoda.

-         aratati-i locurile si casele unde poate obtine ajutor daca se simte in pericol

-         numiti persoane (politist, factor, proprietarul unui butic, vanzator, etc.) din locurile publice carora le poate cere ajutorul.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!