Sari la conținut

Copilul meu mananca zapada. Este periculos?

Cand vedem zapada nu putem sa nu ii luam pe cei mici, sa ii infofolim cum ne pricepem mai bine si sa mergem sa ne balacim in zapada. Chit ca asta ne cam face inima mica, mica, de purice, cane ne gandim la pericolele la care se expun. Pentru ca sigur, oricat de des le-am spune sa nu o faca, vor ajunge sa manance zapada. Este acest lucru periculos?

Sa stiti ca nu suntem singurii care ne-am pus aceasta intrebare. Chiar si oamenii de stiinta au fost curiosi sa afle raspunsuri in aceasta problema. Ceea ce au aflat este si bine si rau, depinde din ce punct de vedere privesti problema.

In primul rand trebuie sa atragem atentia ca nu exista zapada imaculata. Indiferent unde ar fi ea, pe varf de banchiza in Alaska sau in mijloc de oras, ea tot va contine bacterii si particule de praf. Din fericire insa, aceste bacterii nu sunt cu nimic deosebite de cele cu care ne intalnim in general in contactul nostru cu mediul inconjurator si organismul este perfect pregatit sa ii faca fata, asa ca ele nu vor duce la o imbolnavire. Mai multe despre acest studiu puteti sa cititi aici.

Chiar daca faptul in sine, de a manca zapada, nu este periculos, sunt cateva circumstante care ar putea creea probleme mai mari:

- in anumite locuri atmosfera este mai poluata decat in altele, cum ar fi in orasele mari si in apropierea fabricilor. Dar chiar daca nu sunteti in aceasta situatie, trebuie sa stiti ca aerul circula si poluarea ajunge chiar si intr-o zona pe care o considerati retrasa.

- daca zapada provine din vecinatatea unor drumuri dezapezite folosind substante chimice, atunci cel mai bine este sa renuntati la distractia de a topi zapada in gura.

- copiii care inca nu si-au inceput diversificarea inca nu sunt pregatiti sa lupte impotriva bacteriilor care se gasesc si in zapada. Norocul nostru ca nu prea au acces la ea si nu ne va fi greu sa ii oprim sa o manance.

 

Este adevarat ca o gura de zapada nu a omorat pe nimeni, asa ca nu trebuie sa fugiti cu copilul la doctor de indata ce l-ati vazut inghitind un pic de zapada. Cu toate acestea, daca vedeti ca aceasta este distractia favorita atunci cand este afara trebuie sa incercati sa il opriti. Cand este vorba despre poluare si substante periculoase cantitatea conteaza.

 

Inca un lucru care trebuie lamurit este daca racesti sau nu pentru ca mananci zapada. Credinta populara spune ca da. Cercetatorii spun insa ca nu. Este adevarat ca lichidul rece poate sa duca la o inflamare in zona gatului, insa zapada, care este in cantitate mica si oricum, in prealabil, se topeste in gura, nu are cum sa aiba un asemenea efect. Mult mai periculos ar fi un pahar de apa rece decat linsul manusilor pline de zapada.

 

Acestea fiind spuse, iesiti la joaca in zapada fara grija si va doresc sa reusiti macar sa le explicati cum este cu zapada galbena. 

Sursa: livinggreenmag.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!