Sari la conținut

Copilul se trezește greu dimineața? Iată ce poți face

Trezirea copiilor dimineața poate deveni o adevărată corvoadă pentru mame. Fiecare dimineață în care copilul tău trebuie să se trezească devreme, fie pentru că trebuie să meargă la școală sau la grădiniță, este o provocare pentru tine, nu-i așa?

Majoritatea copiilor se trezesc cu greu dimineața, mai ales dacă nu au dormit suficient în timpul nopții. Prin urmare, este foarte important să fii răbdătoare cu micuțul tău.

De ce le este greu copiilor să se trezească dimineața?

Dacă adulților le este adesea greu să se ridice din pat, atunci nu ar trebui te surprindă faptul că și celor mici le este la fel de greu, dacă nu chiar mai greu. Cu toate acestea, o trezire bună dimineața implică o odihnă adecvată pe timpul nopții. Pentru ca acest lucru să se întâmple, micuțul tău trebuie să aibă o rutină bună de somn.

► Citește și: De ce este important somnul de prânz pentru copii? BONUS: Ce să faci, dacă micuțul rău refuză să doarmă la prânz

Obiceiuri bune pentru ca prichindelul tău să doarmă bine

Aplicarea rutinelor și includerea obiceiurilor sănătoase vor contribui la ușurarea trezirii copilului în ziua următoare. Iată câteva sfaturi pe care le poți aplica:

► Citește și: Copiii care nu au un program de somn bine stabilit tind să se dezvoltă mai lent

Încurajează-ți copilul să adoarmă seara mai devreme

A merge la culcare devreme ar trebui să fie o prioritate pentru întreaga familie. Dacă cel mic își vede părinții mergând la culcare mai devreme, el va urma obiceiul acestora.

► Citește și: 3 minciunele ale copiilor, înainte de somn. Bonus: 3 răspunsuri perfecte

Menține rutina zilnică

Stabilește o oră pentru trezirea copilului dimineața, pentru mese, pentru somn și pentru a face temele. Învață-ți copilul că, înainte de somn, trebuie să facă următoarele

  • Să servească cina
  • Să se spele pe dinți
  • Să i se citească o poveste
  • Să meargă la culcare.

Limitează utilizarea telefonului mobil

Folosirea telefoanelor mobile sau a tabletelor înainte de somn poate afecta programul de odihnă al copilului. Motivul este că lumina dispozitivelor împiedică activarea melatoninei, hormonul somnului. Prin urmare, încearcă să limitezi timpul pe care copilul tău îl petrece în fața ecranelor înainte de somn.

Cum trezești copilul, dimineața?

Este greșit să-ți trezești brusc copilul dimineața. Țipetele, aprinderea bruscă a luminii sau îndepărtarea pilotei nu vor face decât ca prichindelul tău să fie și mai iritat.

► Citește și: Somnul poate afecta capacitatea copilului de a citi. Iată de ce

Iată câteva modalități prin care îți poți trezi copilul, dimineața:

Mângâie-l ușor

Cel mai bun mod de a-ți trezi copilul este să-i vorbești frumos și să-l mângâi ușor. Copiii au nevoie de vorbe spuse cu calm pentru a începe ziua corespunzător.

Spune-i că ai o surpriză pentru el

O opțiune bună este să îi spui copilului că ai o surpriză pregătită pentru el când se întoarce acasă de la școală/grădiniță. Spune-i că îl vei recompensa pentru că s-a trezit devreme pentru a merge la școală.

Amintește-i copilului că îl așteaptă o zi importantă

Dacă există un eveniment special la școală, ar trebui să îi menționezi acest lucru copilului, astfel încât să fie mai motivat să se trezească. Vorbește-i despre activitățile interesante care îl așteaptă la școală, despre cursul de balet/înot și despre micul dejun delicios pe care l-ai pregătit pentru el și care îl așteaptă în bucătărie.

Îmbrățișează-l

Este foarte important să le oferim copiilor noștri momente de tandrețe. Dimineața, la trezire, este momentul perfect pentru a face acest lucru. Nu ezita să-ți îmbrățișezi copilul la trezire.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!