Sari la conținut

3 minciunele ale copiilor, înainte de somn. Bonus: 3 răspunsuri perfecte

Dacă ne-am putea întoarce în copilărie, cu siguranță una dintre marile bucurii ar fi somnul de prânz; ce n-am da acum să dorim zilnic 2-3 ore, în miezul zilei…

Ei, dar cum copiii noștri nu au apucat să fie încă adulți, bineînțeles că și ei, ca și noi la vârsta lor, prețuiesc somnul… puțin spre deloc.
Așa se face că înainte de fiecare somn caută diverse scuze pentru a-l mai amâna puțin.

Iată de ce minciunele se folosesc cel mai adesea micuții, pentru a nu adormi, și ce răspunsuri funcționează, de cele mai multe ori.

1. “Vreau mâncare!”

Cum procedăm: chiar în timpul cinei, îi reamintim copilului că e ultima masă din ziua respectivă. Insistăm asupra acestui aspect și ne asigurăm că a înțeles că trebuie să se sature, pentru că apoi ne băgăm la somn și nu mai avem voie să mâncăm. Iar când inevitabil, cu lumina stinsă și după ritualul de somn, auzim: “vreau mâncareeee!”, răspundem: îți reamintesc că am stins lumina (deci e timpul pentru somn) și că am stat la masă mai devreme; dacă îți este foame, va trebui să aștepți până mâine dimineață, iar mâine seară să te asiguri că ai mâncat suficient, înainte de somn.

Sunt șanse mari ca cel mic să înceapă apoi să plângă. Ce răspundem?

“Mami este lângă tine, te înțelege, dar nu îți poate oferi mâncare. Dacă vrei să plângi, poți plânge în brațele mele; sunt aici pentru tine. Dacă vrei să plângi singur, te aștept lângă mine când te liniștești.”
În 90% dintre cazuri, se va liniștiti, pentru că el chiar nu plânge de foame :).

2. “Vreau apă!”
Cel mai adesea, funcționează limitele, adică: prima dată primește apă. La a doua cerere, îi spunem: “îți dau, dar e ultima dată; bea suficient!”. La a treia, îi reamintim că a primit apă pentru ultima dată. Dacă începe să plângă, aplicăm strategia de mai sus!

3. “Vreau poveste!”
Dacă deja ați citit și ați stins lumina, dar tot mai cere o poveste și sunteți de acord să îi spuneți, setați limita de o singura poveste! Ce funcționează la noi? În timpul poveștii spusă în șoaptă, rar, cu voce blândă, introducem o enumerare: “și cum mergea băiețelul pe câmp, s-a întâlnit cu o văcuță, două, trei… o văcuță, două, trei… o văcuță, două, trei… etc”. Vă asigur că micuțul va deveni “hipnotizat” și în câteva minute adoarme.
Dacă, însă, există deja regula somnului imediat după ce ați citit (fără să mai spuneți poveste cu lumina stinsă), reamintiți-i regula si… nani! Dacă se lasă cu plâns, știți ce aveți de făcut :)

Noapte bună!
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!