Sari la conținut

Copilul si retelele de socializare

Incepem cu concluzia: retelele de socializare, mai ales Facebook si Twitter aduc grave prejudicii de dezvoltare copiilor, mai ales scolarilor mici si adolescentilor.

O intreaga generatie de copii risca sa-si dezvolate personalitati obsesive, sa sufere de lipsa de autocontrol, deficit de atentie si imposibilitatea de a simti empatie, pe langa dependenta de retelele sociale, avertizeaza oamenii de stiinta. Twitterul si Facebookul iau locul interactiunii reale si, din pacate sunt din ce in ce mai prezente in viata copiilor. Cum acestea nu pot fi interzise solutia unica ramane limitarea abuzului si prevenirea dependentei. Cei care nu fac asta, sau mai bine spus parintii copiilor care scapa acest detaliu din viata copiilor lor observa ca cei mici au dificultati in a interactiona din punct de vedere social, au reactii emotionale deficitare, tocmai din cauza faptului ca nu au un contact fizic cu cei din jur, toata interactiunea lor fiind online.

Cometariile si explicatiie apartin unei somitati in ceea ce priveste psihologia copilului: Susan Adele Greenfield, profesor la Universitatea Oxford. Susan Adele Greenfield aceasta atrage atentia asupra unor trasaturi negative de personalitate, cum ar fi narcisismul, ca urmare a competitiei si dorintei de popularitatepe care o promoveaza unele retele sociale.

Statisticile arata ca mai bine de jumatate din adolescentii de 13 - 17 ani petrec mai mult de 30 de ore pe saptamana in fata calculatorului, traind intr-o lume ireala. Insa nu trebuie uitat ca creierul nostru a evoluat si in stransa legatura cu mediul inconjurator, ca are nevoie de un mediu stimulant pentru a se dezvolta optim, ceea ce tehnologia nu-i poate oferi. Mai mult decat atat, acest mediu impropriu pentru creier ii schimba felul in care functioneaza. Aceasta generatie nu are obisnuinta de a privi oamenii in ochi, de a interpreta limbajul corpului si de a se folosi de contactul fizic, afirma cercetatorul. E o generatie care, indiferent de varsta, va actiona ca un copil, avand nevoie de un feedback constant. De aici si dificultatea de a lua decizii, angoasele si depresile daca parerea nu este aprobata si confirmata, groaza de esec si solutia facila a confirmarii, de cele mai multe ori superficiale si lipsita de critica si valoare reala. Utilizatorii ajung sa aiba adevarate crize de identitate, fiind dependenti de atentia celor care ii urmaresc.

Indiferent cata influenta ai in mediul online, va veni momentul in care realitatea trebuie sa aiba prioritate, ori asta poate sa fie o drama pentru copil.
 
        

Solutia este greu de gasit. facebook si Twitter au intrat in viata noastra intr-un mod in care este greu de gasit solutii. Susan Adele Greenfield considera ca parintii trebuie sa-i limiteze accesul la retelele de socializare, sau macar sa controleze strict timpul petrecut. Si cu toate acestea nu interdictia este prima solutie. Atragerea copilului catre lumea reala, spre interactiuni concrete cu cei de varsta lui, cu adulti si cu lucrurile reale este prima alegere.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!