Sari la conținut

Copilul tău e supărat că nu are frați sau surori? Cum să îl ajuți să depășească această dezamăgire

Odată ce ai devenit părinte, probabil că te obișnuiești să ignori întrebările celorlați când vine vorba despre conceperea unui alt copil. Deși această întrebare dă dovadă de nepolitețe, totuși poți schimba subiectul destul de ușor. Dar când propriul copil începe să întrebe când va avea o surioară sau un frățior, lucrurile devin puțin complicate.

Pentru mulți copii, perioada actuală de pandemie și singurătatea i-au făcut să își dorească neapărat un frate sau o soră. „Pentru o mulțime de copii, lipsa școlii și statul acasă a pus cu adevărat în centrul atenției unele dintre dorințele pe care le-au avut, precum existența unui frate sau a unei surori, deoarece își imaginează cum ar fi să aibă un prieten cu ei în casă”, spune Leela R. Magavi, psihiatru pentru adulți, adolescenți și copii și Directorul Medical Regional pentru Psihiatrie Comunitară din California.

Când copiii se luptă să-și gestioneze sentimentele de dezamăgire în legătură cu faptul că nu au un frate sau o soră, părinții ar putea fi nesiguri cu privire la cea mai bună modalitate de a le răspunde. „Indiferent care este problema”, spune dr. Magavi, „există lucruri pe care părinții le pot face pentru a ajuta copiii să proceseze situația pe care o trăiesc și să treacă mai ușor prin dezamăgire.”

Iată ce trebuie să faci, pentru a-ți ajuta copilul să depășeasă dezamăgirea care provine din lipsa unui frate sau a unei surori:

Validează-i sentimentele puternice

Când copii își exprimă sentimentele puternice, este important pentru părinți să se asigure că cei mici știu că sunt auziți. Părinții pot valida sentimentele copiilor ascultând activ ceea ce spun. De exemplu, ei pot spune: “Am înțeles cât de mult îți dorești un frate. Sunt atât de bucuroasă că aud de la tine lucruri pe care ți le dorești și care sunt importante pentru tine.“

Răspunde-i la întrebări într-un mod adecvat vârstei

Motivul pentru care cel mic nu are un frate pare a fi un subiect demn de discutat între adulți, însă părinții ar trebui să găsească o modalitate prin care să le spună copiilor de ce nu au un frate sau o soră, astfel încât răspunsul să fie adecvat vârstei copilului. "Când copiii nu știu de ce le lipsește ceva din viața lor, ei cred că acest lucru se întâmplă din cauza lor", spune dr. Magavi.

Analizează în profunzime dorința copilului

În timp ce dorința de a avea un frate poate părea simplă la suprafață, motivul din spatele ei poate varia foarte mult de la copil la copil. Unii copii își imaginează că un frate ar putea ocupa rolul unui prieten de joacă, în timp ce altora le place ideea de a avea un copil de care să aibă grijă, iar alții își imaginează că le-ar oferi un sentiment de apropiere pe care nu îl simt cu ceilalți membri ai familiei.

Răspunde-i copilului clar și evidențiază lucrurile pozitive

Părinții pot avea tendința de a răspunde cu poate în loc de nu, dar ar trebui să evităm să-i oferim copilului o speranță falsă, mai ales dacă știm că familia nu se va mări.  „Este important să fii plin de compasiune, dar clar”, spune dr. Magavi.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!