Sari la conținut

Cum ameliorăm durerea copilului după vaccinare. Şase moduri simple

Se apropie ziua vaccinării copilului tău, iar tu deja nu mai ai somn? Ţi-aminteşti cât de dureroasă a fost pentru tine experienţa vaccinării şi nu ştii cum să faci ca micuţul tău să nu treacă prin aceleaşi neplăceri? Iată ce trebuie să ştii şi cum poţi fi de ajutor pentru a ameliora durerea copilului după vaccinare:

► Citeşte şi Scrisoare către părinţii cărora le este teamă să îşi vaccineze copilul

Posibilele efecte adverse ale vaccinării, experimentate de copii:

  • Iritabilitate
  • Febră
  • Roşeaţă şi umflături la locul vaccinării
  • Sensibilitate în locul în care a fost vaccinat

Dacă toate aceste semne te îngrijorează, nu ezita să contactezi specialistul. Nu uita, însă, că fiecare vaccin are un rol esențial în protejarea sănătății copilului de boli foarte grave, care îi pot pune viața în pericol. Este important să te documentezi atent cu privire la rolul și utilitatea fiecărui vaccin, eficiența lui și ce anume conține. Cel mai important este să întrebi medicul cu privire la reacțiile adverse care pot apărea după fiecare imunizare.

► Citeşte şi Vaccinarea copiilor. Importanța vaccinurilor și cele mai frecvente reacții adverse

Iată ce poţi face tu pentru a ameliora durerea copilului după vaccinare:

Oferă-i spaţiu şi linişte – După vaccinare, copiii pot fi iritaţi şi simţi nevoia de linişte. Dacă refuză să mănânce timp de câteva ore, nu insista. Încearcă să fii în preajma lui dacă are nevoie de ceva, să găseşti activităţi liniştite, prin care să îi distragi atenţia, dar şi să te asiguri că în cameră este o temperatură optimă şi că poartă haine lejere.

Îmbrăţişează-l – Îţi aminteşti că, atunci când erai mică, nimic nu te liniştea mai tare ca mirosul şi căldura mamei? Aşa că cel mai simplu şi plăcut mod prin care îţi poţi ajuta copilul este să îl îmbrăţişezi şi să fii lângă el, atunci când i se face vaccinul.

► Citeşte şi Puterea magica a îmbrăţişărilor

Hrăneşte-l în timpul vaccinării – Dacă bebeluşii sunt vaccinaţi în timpul alăptării, suferă mai puţin. Experţii cred că acest lucru se întâmplă pentru că bebeluşii trăiesc momentul şi pot face uşor transferul de la durere la plăcerea de a mânca. Mai mult, şi hrănirea după vaccinare ameliorează durerea.

Aplică o compresă pe locul vaccinării  - Udă o bucată de tifon sau prosop curat cu apă rece și aplică în zona înțepăturii, de mai multe ori pe zi. Ajută la reducerea durerii și inflamației locale. Dacă situaţia nu se îmbunătăţeşte în primele 24 de ore, consultă un specialist.

Încearcă să îi distragi atenţia cu jocuri – Unul dintre cele mai bune moduri prin care îi poţi distrage atenţia copilului de la durere este să încerci să îl focusezi pe altceva: o jucărie nouă, un cântecel nou, desene animate. Nu îl lăsa singurel, cu durerea lui.

Apă cu glucoză – S-a observat că bebeluşii care primesc imediat înainte de vaccinare o suzetă înmuiată în glucoză se liniştesc mult mai rapid. Explicaţia se bazează pe faptul că glucoza determină eliberarea de endorfine, care contracarează senzaţia de durere. Dar, dacă există posibilitatea, alege sânul în locul suzetei.

► Citeşte şi Schema națională de vaccinare la copii

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!