Sari la conținut

Cum îi învățăm pe copii să aibă limită la cumpărături de jucării?

Mama, vreau cățelușul ăla. Ăla care latră și face pipi. Te roooog, mami, te rooog. Și are și set de mâncare și chiar și cușcă pentru mers la veterinar. Și uite, trusa aia de doctor și păpușa care înoată și amuleta Sofiei. Șiiiiiii, maaaaaaaamiiiiii! Sună cunoscut? Ooo, da! Abundența de reclame de la televizor le dă de furcă părinților moderni. Mai sunt și rafturile ticsite din hipermarketuri și toate jucăriile așezate parcă să te împiedici de ele. Printre cutii de lapte și borcane de zacuscă mai lipsește să găsim câte o zornăitoare.

Când plecăm cu copilul de acasă după o banală pâine, riscăm să rămânem cu portofelul gol sau să ne știe tot magazinul.

► Citeşte şi Cum am rezolvat criza copilului în magazin

Cum îi învățăm pe copii să aibă limită la cumpărături de jucării?

Ca în aproape toate privințele, și în ceea ce privește cumpătarea la achiziția de jucării, am început să o practicăm foarte devreme. Practic, din momentul în care Ana a întins prima dată mânuțele după o jucărie în magazin, am derulat procesul. Și nu l-am încheiat nici acum.  Ce am făcut concret?

Am explicat  și nu am mințit niciodată

Nici la vârste foarte mici nu au existat replici de genul „păpușa aia nu e de vânzare” sau „e a nu știu cui” „e stricată jucăria”, etc. I-am spus că nu o luăm, că acum am venit după altceva, că poate găsi acasă în colecția de jucării, deja foarte vastă, ceva asemănător și cu care poate nu s-a mai jucat demult. Sigur, poate nu înțelegea chiar tot și chiar din prima, dar a avut efect în timp.

Am oferit mereu alternativă

Înțeleg că îți place. Uite cum facem deschidem o listă de posibile daruri pentru – ziua ta, Sfânta Ana, 1 iunie, Moș Nicolae, Crăciun, etc, depinde de ocazie și apoi vedem câte lucruri se strâng pe listă și alegi la final din ele ce rămâne, ce zici? Procedând așa, mutam practic focusul de la dorință în sine și îi dădeam și ceva treabă de făcut. La scurt timp după întâmplare, deși lista era foarte lungă, pe ea mai rămâneau puține lucruri cu adevărat de interes.

(...)

Citeşte mai mult pe pisicapesarma.ro

Sursa foto: Free pik

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!