Sari la conținut

Cum îi înveți pe copii valoarea banilor? 6 sfaturi de la o mamă milionară

“Nu poate mama să-ți cumpere jucăria pe care ți-o dorești. Nu avem bani!”. O replică pe care o auzi des sau pe care, poate, și tu ai rostit-o. Sau, în alte situații, pentru a compensa absența ta din viața celor mici, din cauza orelor petrecute la job, le cumperi absolut tot ce vor: ultimul model de smartphone, tablete, skateboard electric, jucării, haine de firmă și așa mai departe. Indiferent de situația ta financiară, cei mici trebuie să conștientizeze valoarea banilor. Și mai ales a cheltuielior. Cum? Iată sfaturile unei mame milionare.

Dani Johnson este mamă a cinci copii și managerul unor afaceri foarte profitabile, care i-au adus în conturi milioane de dolari. Povestea ei se poate încadra ușor într-un scenariu de la Hollywood, însă Dani știe exact care este valoarea banior. De fapt, a făcut din acest lucru o altă afacere, căci s-a transformat într-un cunoscut orator motivațional, care susține conferințe în întreaga lume. De altfel, este și autoarea unei de cărți despre îmbogățire, inspirându-se din viața ei și din modul în care și-a educat copiii.

Foto: Facebook

„Merg prin diferite țări ale lumii pentru a-i impulsiona pe părinți să mediteze mai mult și să nu-și mai permită să comită greșelile pe care le-au făcut secole de-a rândul. Copiii noștri sunt o generație nouă, care e aproape terminată, din păcate. Ei s-au obișnuit să primească totul de-a gata încă din copilărie, iar atunci când devin părinți, pur și simplu așteaptă compensații”, a declat Dani pentru cbn.com.

Dani a trăit într-o familie foarte săracă, iar la 17 ani a arămas însprcinată. Deși familia și prietenii au sfătuit-o să avorteze, a păstrat sarcina. După naștere, și-a dat copilul spre adopție. La 21 de ani s-a căsătorit și s-a mutat în Hawaii, însă soțul s-a dovedit a fi un jucător înrăit și a pierdut toți banii la pariuri, lăsând-o pe Dani cu datorii uriașe. Cei doi au divorțat, însă tânăra a pierdut tot: a rămas fără job și a fost evacutată din casă. Următorul an și l-a petrecut ca om al străzii, locuind într-o mașină veche. Depresie, droguri… aproape de pragul sinuciderii. Însă a reușit să-și revină și și-a găsit un loc de muncă în vânzări. După 12 luni, câștigase deja 250.000 de dolari. La 23 de ani, avea deja propria afacere și primul milion de dolari. A întâlnit un alt bărbat și și-a refăcut viața.

Acum, esta mama a 5 copii și bunica mai multor nepoți. Iar în cadrul seminarelor pe care le organizează pentru părinți și oameni de afaceri vorbește despre valoarea banilor și despre cum aceasta trebuie “predată” copiilor. Chiar dacă situația din România nu se poate compara cu cea din SUA, sfaturile lui Dani pot fi adaptate și aplicate și în educația copiilor noștri. Iată 6 dintre ele:

1. Fixarea unui scop încă din copilărie
„Părinții care pun un scop în fața copiilor lor educă viitorii oameni de afaceri! În familia prietenilor mei, fiul lor nu dorea să învețe și nici nu știa ce vrea de la viață. Tatăl său a decis să-l trimită pentru o săptămână la un azil pentru oamenii străzii, fără să-i dea bani sau mâncare. Peste o săptămână, adolescentul s-a întors cu o dorință imensă de a studia și de a-și crea propria afacere”, povestește Dani.

2. Fără televizor și telefon mobil
Dani le-a oferit telefoane mobile copiilor ei atunci când aceștia au împlinit 16 ani, primul lor calculator fiind unitatea veche a tatălui lor.
În plus, în casa milionarei, nu există televizor! „Copiii mei nu-și pot permite telefoane mobile, pentru că nu câștigă bani. Telefonul mobil nu ajută la organizare și planificarea timpului. Ce învață copilul din desenele animate? Devine leneș și dezordonat. Dacă nu privești televizorul timp de 30 de zile, te dezveți de el!”.

3. Învățați-l pe copil să îndrăgească munca
„Dacă veniți obosiți și stresați acasă, copiii voștri vor înțelege că munca este o activitate negativă. Copiii care nu sunt antrenați să muncească, nu vor dori să-și deschidă propria afacere”, spune Dani, care nu a angajat niciodată vreo bonă, vreo menajeră sau vreun bucătar. Copiii ei au participat de mici la treburile casnice.

4. Nu sunteți un bancomat pentru copiii voștri
Banii de buzunar ai copilului nu ar trebui să depășească o anumită sumă. „Eu îi dau copilului 50 de dolari pe an pentru încălțăminte și îi cumpăr 4 perechi de blugi. Din acești bani, nu poți cumpăra încălțăminte de lux. Dacă o vrei, du-te și câștigă mai mulți bani sau caută reduceri”, spune Dani.

5. Banii pot fi cheltuiți, economisiți sau investiți în alte resurse care vor aduce bani
„Cum să-l înveți pe copil să nu cheltuiască bani pe ceea ce nu trebuie? În casa noastră există o regulă: strânge 10 dolari și eu îți voi mai da încă 10. Atunci când se vor aduna mai mulți bani, copilului i se va cumpăra ceva ce îl va ajuta să se dezvolte: o bicicletă, un bilet de călătorie, un instrument muzical”, mărurisește femeia.

6. Învățați-l pe copil să nu fie zgârcit
„Învățați-l pe copil ce înseamnă respectul. 10% din ceea ce ai, trebuie să oferi altuia. 20% din bani vor fi investiți în odihnă și distracții. Restul banilor vor trebui să fie economisiți pentru realizarea ideilor de viitor”.

Sunteți de acord cu principiile lui Dani Johnson? Voi cum îi învățați pe copiii voștri valoarea banilor?

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!