Sari la conținut

8 greşeli pe care le fac părinţii la cină

Şi la voi, masa de seară se întâmplă aşa?!

Începeţi prin a pregăti un fel care li se părea acceptabil, ba chiar preferat cu o seară înainte. Cât timp îl faceţi copilul va mai cere să ronţăie câte una alta, de obicei lucruri care nu sunt sănătoase. După care îl chemaţi pe copil la masă. Nu vrea să vină. Până la urma vine şi va spune că în niciun chip nu se atinge de mâncare. Îl rugaţi să ia măcar o lingură. Va face acest hatâr. Îl rugaţi să mai ia măcar cinci. Le număraţi împreună. Va spune că ar mânca mai bine dacă aţi face altă mâncare, una pe care şi-o doreşte foarte foarte tare. Vă enervaţi dar vă apucaţi să o faceţi. Între timp copilul va mai cere un pahar cu lapte, poate floricele. Când şi al doilea fel de mâncare este gata mănâncă în scârbă câteva linguri după care nu mai vrea. Mai târziu, eventual când este în pat, va spune cu vocea în suspine că este mort de foame şi trebuie neapărat să îi daţi ceva. 

Credeţi că povestea de mai sus este descrierea unui copil foarte dificil? Ei bine nu, este povestea unor părinţi care îşi învaţă copiii să nu mănânce la cină. 

Uite care sunt cele mai frecvente 8 greşeli pe care le fac părinţii atunci când sunt plini de intenţii bune şi vor să-i înveţe pe copii să mănânce sănătos:

1. Rugăminţi: mai ia încă două linguri. Îţi poţi închipui, ca părinte, că îl ajuţi să aprecieze broccoli, să zicem, dar de fapt ce reuşeşti să faci este să îl determini pe copil să îl urască şi mai mult.

2. Gustări înainte de masa principală. Chiar şi dacă este vorba despre un măr sau un pahar de lapte, aceste gustări nu ar trebui să existe. Nici nu mai vorbesc dacă sunt cumva gustări nesănătoase.

3. Multă băutură în timpul mesei. Şi dacă este vorba de apă, ea tot va umple burta. Şi peste 10 minute după ce ai strâns masa te vei trezi că îţi cere iar de mâncare.

4. Gustare după cină. Dacă există acest obicei atunci te poţi aştepta să nu mănânce prea mult la masă. Mai ales că mâncarea sănătoasă nu pare la fel de bună ca o gustare. Şi probabil nici nu se mănâncă în faţa televizorului.

5. Fiecare masă este însoţită de foarte multă presiune. Copilul va înţelege de aici ca masa este o luptă a voinţelor şi el de obicei câştiga. Mai bine te asiguri că ai pus pe masă ceva ce va mânca şi îl laşi să se descurce.

6. Negocierea. O masă care este în permanenţă o sesiune de negociere este o masă neplăcută. Şi, în final, cel mai probabil copilul va  “câştiga” ajungând să mănânce 0 linguri.

7. Dacă vrei să lauzi un fel de mâncare laudă-l pentru gust, nu pentru cât de sănătos este. În acest fel îl convingi mai uşor pe copil să îl guste.

8. Îl obligi să stea la masa atunci când el vrea de fapt să alerge. Aproape sigur va mânca trei linguri în grabă şi va dispărea la joacă. Cu copiii mai bine nu ţii aşa de mult la etichetă şi le spui să mai vină iar peste câteva minute să mai ia o gură. 

Dacă vrei să ai cu adevărat succes în a hrăni copiii sănătos, mult mai indicate sunt alte reguli:

  • Fără o cantitate mare de lapte oricând în timpul zilei
  • Mâncarea nu ar trebui să fie la îndemână chiar în orice moment al zilei. Stabileşte nişte interval orare în care se poate mânca.
  • Serveşte porţii mici. Lasă-i pe copii să ceară dacă vor mai mult.
  • Ai grijă ca mesele să fie plăcute, fără rugăminţi şi negocieri sau, şi mai rău, pedepse
     

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • o mama

    nu negociem. Nu insist. Avem meniu scris pe saptamana, stie ce o sa vina. Stie ca are cine cand e felul ei preferat, stie ca sunt cine cand e felul meu preferat.
    In plus nu dau gustari. Acestea strica pofta de mancare. 3 mese pe zi cu o gustare de fructe la ora 16 e suficient, la cina de la ora 19 mananca (ok, 3 linguri de mancare uneori, dar asta e)

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!