Sari la conținut

Cum să îl faci pe copil să doarmă în propriul pat? Un ghid pas cu pas

Multe mame aleg să doarmă în acelaşi pat cu bebeluşul. Aşa este mult mai uşor de hrănit şi liniştit în timpul nopţii. În plus, dormi şi mai relaxat ca părinte dacă îl ai pe copil în permanenţă lângă tine. Nu discutăm cât se sigură sau bună pentru dezvoltarea copilului este această opţiune. Ce ne interesează acum este cum facem trecerea copilului din patul părinţilor în patul propriu. Să zicem că avem un copil de trei ani, cum procedăm ca să îl învăţăm să doarmă singur?

Pasul 1 – stabilirea spaţiului copilului

Primul pas este să aveţi pregătit pătuţul copilului. Încercaţi să îl faceţi cât mai atractiv pentru copil. Să zicem că luaţi cearceafuri cu personajul său preferat de desene animate.

Apoi îi explicaţi cât mai clar că acela este patul lui. Pentru că este mare şi trebuie să doarmă acolo şi nu în patul TĂU.

Pasul 2 – pregătirea copilului pentru mutare

Aceasta pregătire înseamnă să staţi de vorbă cu el, să îi explicaţi. Mutarea nu se poate face peste noapte. Copilul trebuie să se obişnuiască cu ideea. 

Desigur, asta nu va rezolva problema. Probabil că veţi întâmpina multă rezistenţă la început.

Pasul 3 – astuparea urechilor

Odată ajunşi în propriul pat probabil vor insista destul de mult să dormi şi tu acolo cu ei. Şi vor prelungi la infinit ora de culcare.

Nu îţi rămâne decât să stabileşti o rutină şi să rămâi la ea. În momentul în care rutină s-a terminat acoperă-ţi urechile şi nu mai răspunde la rugăminţi.

Pasul 4 – când este ok să se dea jos din pat

Adesea copiii dacă s-au trezit în timpul nopţii îşi doresc să înceapă programul de zi, chiar dacă este numai 4 noaptea. Mai ales dacă sunt singuri în cameră şi nu le spune nimeni să treacă iar la culcare pentru că este foarte devreme. Poţi să le explici că trebuie să rămână în pat până când vii tu să îi scoţi din pat. Sau, dacă sunt mai mari, să le iei un ceas şi să le arăţi pe el când se termina perioada de somn.

Pasul 5 – nenumărate ajustări

Trebuie să fii consecvent, dar trebuie să fii şi înţelegător. Intuiţia îţi va spune ce şi când să alegi. De exemplu trebuie să fii consecvent şi să nu le mai iei jucăria X dacă refuză să doarmă în patul lor. Dar, în acelaşi timp, dacă se plâng de coşmaruri, trebuie să accepţi că va fi nevoie să dormi în camera lor câteva nopţi. Atunci ar fi util să iei în calcul posibilitatea cumpărării unei saltele gonflabile. 

Pasul 6 – aşteaptă

Toate cele de mai sus se pot dovedi un eşec şi să fie nevoie să îi iei iar pe copii în patul tău. Şi acesta este un gând cu care te poţi împăca. La un moment dat nu vor mai simţi singuri nevoia de dormi la 2 cm de fata ta. Şi nu va trebui să aştepţi să aibă 16 ani ca să se întâmple asta.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!