Sari la conținut

Cum să-ți ții copilul departe de bolile și de infecțiile din piscină și din apa mării

Atunci când se gândesc la protejarea copiilor în timp ce înoată în piscină sau bazin, majoritatea părinților le dau copiilor veste pentru înot, îi dau cu loțiuni de protecție solară și îi duc la lecții de înot, însă mulți dintre ei trebuie să se gândească și la cât de curată este apa unde înoată prichindeii. Cum poți să-ți protejezi copilul care se joacă în apă?

Infecțiile provenite de la germenii din apa piscinelor, lacurilor și parcurilor acvatice

Mulți oameni au în vedere faptul că picii se pot îmbolnăvi din cauza germenilor din apa de la piscină. Efectuarea unor pași simpli îți poate ajuta copilul și familia să fie în siguranță pe toată perioada în care vă relaxați la piscină sau în parcurile acvatice.

Germenii din apă pot provoca infecții, iar pericolul apare atunci când înoți în apa care poate fi contaminată cu germeni care pot provoca boli de apă RWI (Recreational Water Illnesses), cum ar fi:

-    Diareea. Poate fi cauzată de înghițirea apei contaminate cu paraziți, bacterii și viruși, inclusiv Cryptosporidium, Giardia, Salmonella, Shigella. Norovirus sau chiar E. Coli 0157: H7. Acești germeni pot ajunge în apă atunci când cineva care are o infecție se accidentează în apă.

-    Ochi roz. Categoria de virusuri cunoscute ca adenovirusuri poate provoca nu numai ochi roz, ci și răceli, dureri în gât și diaree.

-    Molluscum contagiosum. Aceasta este o erupție asemănătoare cu negii care este cauzată de poxvirus. Deși nu poate fi răspândită în apa de la piscină, aceasta este posibil să se răspândească prin folosirea prosoapelor de la piscină și a jucăriilor unui copil purtător de acest virus.

-    Hepatita A. Infecția virală care afectează ficatul, provocând icter, dureri abdominale, oboseală, greață și febră.

-    Naegleria. Este o infecție rară, deși extrem de gravă și adesea fatală, provocată de Naegleria fowleri ameba, uneori găsită în iazuri și lacuri calde cu apă dulce. A fost inventată ca fiind “amiba care mănâncă creierul”.

Clorul și apa cu germeni

Clorul nu ucide toți acești germeni din apă? Ba da, clorul ucide majoritatea acestor germeni, dar poate dura până la o oră până ce clorul să funcționeze într-o piscină întreținută corespunzător. Asta înseamnă că dacă un copil are diaree și întră în piscină, iar copilul tău întră imediat după el, este posibil să nu existe suficient timp ca substanța să înlăture germenii de la copilul bolnav. Din păcate, poate dura aproape o săptămână în care piscina să fie alimentată permanent cu clor pentru a ucide parazitul Cryptosporidium.

Citește și: Afecțiuni ale pielii la copii, contactate la mare sau la piscină

Prevenirea bolilor din apă

Ce poți face în plus pentru sănătatea copilului, a familiei tale și a tuturor persoanelor din jur în afară de atenționarea piciului de a nu înghiți apă când se joacă în apă sau când înoată:

-    Nu-ți lăsa copilul să intre în apă dacă are diaree, ochi roz, hepatită A sau alte boli contagioase.
-    Nu lăsa copilul în apă dacă are o rană deschisă, deoarece s-ar putea infecta.
-    Nu împrumuta prosoape de plajă.
-    Încurajează-ți copilul să facă duș înainte de a intra în piscină.
-    Încurajează-ți copilul să se spele pe mâini după ce folosește toaleta, mai ales dacă alege să se întoarcă în piscină.
-    Scutecele de înot și slipii pot infecta apa cu germeni, așa că, schimbă des scutecele prichindelului tău.
-    Nu schimba scutecul lângă piscină. Folosește baia pentru a-l schimba, apoi spală bine fundulețul copilului și curăță-ți bine mâinile.

Cât de frecvente sunt aceste infecții?

Este greu de spus, deoarece nu sunt raportate toate infecțiile pe care copiii le iau de la înot din apa contaminată. CDC (Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor) au raportat că în anul 2003 s-au îmbolnăvit în apa contaminată 2698 de persoane, dintre care 58 au necesitat spitalizare, iar o persoană a murit. Cele mai multe infecții au fost în apele de la piscine, bazine, spa-uri și bazine de hoteluri.
Din păcate, majoritatea specialiștilor consideră că astfel de cazuri sunt în continuă creștere.

Sursa

Sursa foto: FreePik

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!