Sari la conținut

Cum se face acomodarea la gradinita - parerea educatorilor

Acomodarea cu gradinita poate sa fie traumatizanta, atat pentru copii, cat si pentru parinti. Am stat de vorba cu Gabriela Penciu, Profesor pentru invatamantul primar si prescolar, Gradinita Nr. 252, Sector 1, Bucuresti, absolventa a Facultatii de Sociologie si Psihologie din Bucuresti si a unui Master in Sociologie ( "Familie si Societate"), educatoare cu peste 9 ani de experienta despre copii, parinti si mersul la gradinita.

In general, copiii plang in primele zile de gradinita. Cat timp tine aceasta perioada de acomodare?

Perioada de acomodarea a copiilor cu gradinita tine aproximativ doua saptamani. Este normal ca primele zile de gradinita sa fie o perioada dificila de acomodare pentru multi parinti si copii. Cei mici sunt cuprinsi, de obicei, de sentimente de manie, disconfort, timiditate si chiar frica. Si parintii, la randul lor, se pot lupta cu propriile sentimente de anxietate, stanjeneala, manie, vinovatie si chiar dezamagire. Parintii trebuie sa se astepte la o perioda grea atat pentru ei cat si pentru copiii lor.

Ce ar trebui sa faca un parinte pentru ca acomodarea sa fie mai usoara? Ce nu ar trebui sa faca?

Pentru ca acomodarea copilului fie mai usoara, parintele trebuie sa-l pregateasca din timp pe micut, povestindu-i ce inseamna gradinita, ce va face acolo si cat de mult ii va placea printe noii sai colegi. Este indicat sa viziteze gradinita si sa cunoasca educatoarele inainte de inceperea anului scolar si sa-i atraga atentia copilului asupra unor lucruri care sa-l intereseze sau sa-l entuziasmeze. Trebuie incurajata foarte mult comunicarea cu educatoarea.

Pe de alta parte, parintii nu ar trebui sa-si sufoce copiii cu prea multa grija si atentie. Lucrurile trebuie sa decurca firesc inca din prima zi de gradinita, incurajandu-i pe copii ca gradinita este de acum serviciul lor si ca mami si tati nu pot sta cu ei in clasa (chiar daca acestia o vor cere cu lacrimi uriase in ochi). Despartirea la usa clasei trebuie sa se faca cat mai rapid, lasand copilul in grija educatoarei. Cu cat imbratisarile vor fi mai lungi cu atat si despartirea va fi mai dureroasa. Copiii stiu foarte bine punctele slabe ale parintilor si actioneaza ca atare. Asa ca, parinti fiti fermi si nu cedati rugamintilor si lacrimilor copilului, se va linisti la scurt timp dupa plecarea Dvs.!

Citeşte şi Începerea grădiniţei, primul moment dificil din viaţa copiilor
Citeşte şi Vai, nu merg copiii la școală. Serios, voi știți cât costă rechizitele?
Citeşte şi Pregătiri pentru școală. (Cum să) Nu faceți cumpărături inutile
Citeşte şi Cum facem o tranziție lină și blândă de la vacanță la grădiniță
Citeşte şi Prima zi de grădiniţă. Cum să calmezi temerile copilului, dar şi pe ale tale

Este indicat ca parintii sa nu-si arate propriile sentimente contradictorii, daca acestia se confrunta cu asa ceva. Trebuie sa fie siguri pe ei, puternici si calmi ca si cum nimic deosebit nu s-ar intampla si sa lase discutiile cu alti parinti pe tema anxietatii pe care o provoaca despartirea de copil pentru momentele cand copilul nu este prin preajma.

In cat timp se poate spune ca un copil nu se acomodeaza si ar trebui cautata o alta solutie? Isi retrag parintii prea usor copiii de la gradinita?

Parintii se pot ingrijora ca micutul lor nu s-a integrat in mediul gradinitei, dupa o luna, o luna si jumatate. Daca acel copil plange in fiecare dimineata cand se trezeste, cand se desparte de mama lui in fata salii de clasa si de fiecare data cand se vorbeste de gradinita, inseamna ca exsita cu adevarat o problema. Este foarte adevarat ca parintii isi doresc ceea ce este mai bun pentru copilul lor si devin foarte pretentiosi. Motivele retragerii de la gradinita pot fi variate de la persoana la persoana. Unii aleg sa-si retraga copilul pentru ca el plange ca nu-i place educatoarea, altii pentru ca nu mananca suficiente fructe s.a.

Care sunt indicatorii care arata ca un copil este suficient de matur ca sa intre intr-o colectivitate?

Un copil este pregatit sa intre in colectivitate daca este capabil sa manance singur, sa foloseasca singur toaleta (fara pampers) si daca stie sa se imbrace si sa se organizeze singur. Daca cel mic are stabilita o rutina zilnica, pe care o respecta, insemna ca este pregatit sa intre in colectivitate. Restul aspectelor (daca nu vorbeste, sau este timid), nu inseamna ca el nu este pregatit sa mearga la gradinita, ba, din contra, mediul gradinitei, cu tot ce insemna ea, il va ajuta pe copil sa se dezvolte si sa-si contureze personalitatea.

Cand se poate spune ca experienta de la gradinita este prea traumatizanta pentru un copil?

Sunt cazuri in care copilul poate fi traumatizat de diversi factori din gradinita. Tocmai pentru a afla daca micutul se simte bine la gradinita, daca ii place, daca i se acorda suficienta atentie, este bine ca parintii sa renunte la a-l intreba pe copil: "Cum a fost azi la gradi, ce ai facut?" si sa apeleze la diverse jocuri: "De-a gradinita", de exemplu,  in care copiii sa joace diverse roluri. Este foarte usor sa-si dea seama de diverse aspecte din gradinita, din jocurile lor, din desene, unde copiii isi exprima foarte real sentimentele si ingrijorarile.

Daca ar fi sa le transmiteti un mesaj parintilor care isi duc acum pentru prima oara copiii la gradinita ce anume le-ati spune?

Fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare. Unii parinti se simt stanjeniti din cauza copilului care nu vrea sa se dezlipeasca de ei, iar altii se ingrijoreaza ca cel mic nu-i iubeste indeajuns, pentru ca a plecat prea rapid de langa ei!. Cel mai bun lucru pe care il pot face parintii este sa-l ajute pe copil sa se simta bine in pielea lui si sa nu uite ca trebuie sa aiba foarte mare incredere in fortele lui, pentru ca el se va descurca mai bine decat si-au inchipuit ei vreodata.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!