Sari la conținut

Cum voi alege un umidificator

Vine iarna, bine-mi pare, zapada va creste mare. Dar in casa e cald tare, uscaciune-apasatoare. Trec la umidificare!

 

Este a doua iarna in care copilul meu intra si din care sper sa iasa la fel de bine ca din prima; totusi, cred ca e loc de niste imbunatatiri pentru camera lui in acest nou sezon rece si, judecand dupa experienta de anul trecut, mi-am indreptat privirile catre un umidificator, dat fiind ca aerul uscat a fost un disconfort resimtit de copil, iar vasele cu apa amplasate pe calorifer n-au facut cine stie ce pentru nasul lui infundat.

Cu raceli nu ne-am confruntat in iarna, dar am citit ca un nivel al umiditatii peste 45% reduce semnificativ riscul de gripa si raceala si ca, in general, folosirea corecta a unui umidificator poate preveni crizele de astm sau alergiile pe fond respirator, precum cea la praf si cea la mucegai.

 

Ce-mi doresc de la un umidificator

Am cercetat mai multe caracteristici ale acestor dispozitive si le-am judecat dupa stilul nostru de viata, ca sa fiu pregatita cand m-oi duce la cumparaturi. M-am uitat la:

  • Aria de actiune: sa nu fie nici prea-prea, nici foarte-foarte, ci numai buna pentru camera de aproximativ 20 de metri patrati a copilului. Ca, oricat as incerca sa cumpar un umidificator pentru toata casa, n-o sa-mi reuseasca, atat din cauza modului in care sunt amplasate camerele, cat si din cauza ca usa de la camera copilului e inchisa noaptea, cand el doarme, astfel incat aparatul ar creste prea mult umiditatea acolo. Iar un nivel ridicat al umiditatii favorizeaza dezvoltarea mucegaiului.
     
  • Tipul de aer (rece sau cald). As merge pe aer cald, pentru ca mai creste un pic temperatura in spatiul unde este utilizat umidificatorul, iar in camera copilului sunt cam 17-19 grade iarna si i-ar mai folosi 1-2 grade in plus. N-ar mai trebui sa dau drumul la aerul conditionat pe cald atunci cand il schimb pana la piele sau cand il scot dimineata din sacul de dormit. Plus ca umidificatoarele cu aer cald „fierb” bacteriile, reducand riscul de imbolnavire. Totusi, pentru cine e dispus sa scoata mai mult din buzunar, exista umidificatoare si cu aburi calzi, si cu aburi reci – adica il poti folosi lejer si in zilele uscate de vara.
     
  • Gradul de zgomot in cazul acestei achizitii nu stiu daca e atat de important pentru noi, avand in vedere ca asta micu’ doarme lemn si cand dam cu aspiratorul, cand functioneaza masina de spalat, hota sau cand trancane maica-sa prin oale. Dar cine are o problema cu somnul usor al bebelusului ar trebui sa-si cumpere un umidificator cu ultrasunete, nu ventilator.
     
  • Capacitatea rezervorului este un alt lucru la care ma voi uita, pentru ca imi doresc sa functioneze cat mai multe ore fara intrerupere. Copilul doarme 12 ore pe noapte si mi-ar placea sa se mentina acelasi nivel optim de umiditate pe tot acest interval.
     
  • Functia de ionizare este, de asemenea, importanta, pentru ca reduce depunerile de praf din camera, iar noi locuim intr-o zona foarte aglomerata, innecata de praf.
     
  • Alte optiuni: sa intre in stand-by cand nivelul de apa este prea scazut (pentru evitarea accidentelor peste noapte, de exemplu); sa ofere posibilitatea de reglare a directiei si puterii de pulverizare; sa aiba un cablu de alimentare luuung, sa-l pot amplasa pe sifonier sau biblioteca, in afara razei de actiune a copilului (aburii fierbinti pot provoca arsuri); sa aiba higrometru care sa-mi arate nivelul de umiditate din camera (daca nu cer prea mult la bani ok, sa aiba chiar senzor pentru deconectare la detectarea nivelului optim de umiditate din camera); si poate avea si optiunea de folosire a uleiurilor aromate (de exemplu, pentru perioadele cu somn agitat din cauza eruptiilor dentare), dar nu neaparat.

In rest, cred ca, daca urmez intru totul indicatiile de utilizare si curatare din prospect, umidificatorul o sa ne serveasca numai bine. Pentru tine ce optiuni ar fi importante la un umidificator?

 

Sursa foto articol: m.webmd.com

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!