Sari la conținut

De ce este bine pentru un copil să stea cu degetul în nas? Argumente științifice

“Scoate degetul din nas!”… De câte ori nu au auzit replica asta în copilăria ta? Și de câte ori nu ai rostit-o și tu prichindelului tău? Pentru că aproape toți părinții cred că este un obicei deloc politicos, atunci când are loc în public, și nesănătos. Ultima caracterizare însă este contrazisă de oamenii de știință.

Da. Știința chiar consideră că “scobitul” în nas le face bine copiilor. Cum așa?

Numeroase studii au dovedit că mucozitățile spe care copiii le pot transforma în biluțe de diferite mărimi nu reprezintă doar depozite de mizerie, ci sunt pline de bacterii bune care ajută dinții.

În sistemul respirator uman mucusul ajută la protecţia plămânilor prin captarea particulelor străine care intră în ei, în special prin nas, în timpul respiraţiei normale. Flegmă (amestec de mucus, salivă şi globule albe) însă constituie un termen specializat pentru mucusul restricţionat la nivelul tractului respirator, în timp ce mucusul nazal descrie secreţiile eliminate prin nări.

►Citește și Obiceiuri proaste, obiceiuri… sănătoase! Suptul degetului poate aduce beneficii copiilor

În același timp, potrivit unui studiu, globulele albe din flegmă nu doar că împiedică pătrunderea particulelor străine în nas în timpul respirației, ci luptă și împotriva unor bacterii care cauzează cariile. Prin urmare, nu e un lucru rău dacă cei mici își bagă degețele în nas și pe urmă în guriță…

Mucișori sintetici

Pe cât de ciudat pare pe atât de utilă ar putea fi această invenție la care autorii studiului menționat mai sus se gândesc de ceva vreme. Mucișorii sintetici” ar putea fi administrați sub forma gumei de mestecat ori a pastei de dinți. Pe cât de revoltător sună pentru noi, adulții, imaginează-ți cât de “distractiv” va fi pentru copii, în special pentru băieți?

Katharina Ribbeck, asistent în cadrul Departamentului de inginerie biologică de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) – celebra universitate americană – și una dintre autoarele studiului a declarat pentru cei de la ozy.com că “mucișorii sintetici” ar putea fi în viitor o alternativă excelentă a antibioticelor, în prevenirea infecțiilor.

De asemenea, există dovezi că mucusul ajută nu doar în tratarea infecțiilor respiratorii, ci și în cazuri de ulcer și chiar SIDA.
În același timp, pneumologul australian Friedrich Bischinger crede că oamenii care se scobesc în nas sunt mai sănătoși, mai fericiți și probabil într-o armonie deplină cu corpul lor. De asemenea, profesorul Bischinger crede că stigmatul social din jurul acestui obicei ar trebui să dispară, iar copiii să fie încurajați să stea cu degețelele în nas.

Tu ce crezi?

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!