Sari la conținut

De ce este mai bine ca părinţii să nu îşi ajute copiii la teme. Ce spun psihologii

Foarte mulţi dintre părinţi cred că, în lipsa controlului riguros asupra temelor copiilor, cei mici vor da greş la şcoală, mai devreme sau mai târziu. Dar cercetări recente, efectuate la University of Texas, îi contrazic. Cercetătorii au colectat informaţii cu privire la influenţa pe care o are implicarea părinţilor în rezolvarea temelor copiilor şi au ajuns la concluzia că în şcoala primară aceasta este inutilă, iar în ciclul gimnazial şi chiar liceal are efecte negative.

► Citeşte şi Citeşte şi 10 sfaturi pentru temele de acasa

Iată de ce nu este bine ca părinţii să îşi ajute copilul la teme:

Copilul îşi pierde motivaţia de a studia

Conform rezultatelor studiului, cu cât părinţii sunt mai implicaţi în efectuarea temelor copilului, cu atât
motivaţia celui mic scade. Părinţii care stau lângă copil când îşi face temele, care îi spun cum să lucreze şi îi controlează fiecare pas îi influenţează negativ motivaţia. Pe de altă parte, copiii mai puţin presaţi de părinţi au o dorinţă mai mare de a învăţa lucruri noi.
Aşa că, încearcă să slăbeşti frâiele şi nu ajuta copilul, dacă nu ţi-o cere. În acest caz, poţi încerca să îi explici ceea ce nu a înţeles şi să îl laşi pe el să rezolva problema. Dacă cel mic nu are răbdarea necesară să îşi resolve temele şi îţi spune că nu înţelege de ce trebuie să deseneze o literă de 10 ori, spune-i că îl înţelegi, că e normal să se simtă aşa, şi explică-i cum reuşeşti tu să rezolvi la muncă task-urile care nu îţi plac. Arată-i empatie şi îi va fi mai uşor.

Copilul nu învaţă ce este reponsabilitatea

Făcând temele copilului tău, controlând procesul învăţării şi pedepsindu-l pentru eşecuri nu faci altecva decât să preiei responsabilitatea de pe umerii lui pe ai tăi.  Conform psihologului Lyudmila Petranovskaya, crescându-ţi copilul fără să îl înveţi ce este reponsabilitatea nu doar că nu îi faci o favoare, ci îi şi oferi o percepţie diferită asupra vieţii de adult. Lasă să support consecinţele! Ai uitat să îţi faci o temă la mate? Atunci  explică-i învăţătoare şi, dacă va fi cazul, suportă nota mai slabă pe care o primeşti. Abilităţile de a fi responsabil pentru faptele tale şi de a-ţi focusa atenţia pe ceea ce este important sunt mai necesare pentru un copil decât un catalog cu note mari.

► Citeşte şi Cum a devenit copilul nostru independent

Relaţia dintre tine şi copil se slăbeşte

În loc să îi stai lângă cel mic să controlezi fiecare bastonaş pe care îl face, nu mai bine îţi petreci timpul alături de el, construind o relaţie frumoasă, bazată pe încredere? Îi poţi citi poveşti sau puteţi citi împreună, îi poţi povesti ce se mai întâmplă în lume, pe înţelesul lui, vă puteţi juca jocuri specific vârstei lui şi face ate activităţi educative, cum ar fi gătitul.

► Citeşte şi Specialistul te sfătuiește: cum să-ți pedepsești copilul cu măsura corectă

Dacă nu poţi accepta un calificativ sau o notă mică, întreabă-te de ce este atât de important pentru tine ca el să fie premiat. Copilul nu se simte iubit în familia în care o notă mică are puterea să schimbe modul în care este tratat. Psihologii spun că învăţatul este principala responsabilitate a oricărui copil, în timp ce principalul task al părinţilor este să îşi iubească prichindelul necondiţionat şi chiar să îi arate acest lucru. Dragostea este mai importantă decât notele, nu crezi?

Sursa foto: Free pik

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!