Sari la conținut

De ce sunt importante lectiile de inot

Pentru siguranta copiilor este foarte important ca atunci cand vin in contact cu apa, fie la piscine, fie la mare, sa stie sa inoate. Am stat de vorba cu un medic al echipei SMURD despre cum survin accidentele in apa si ce se poate face pentru a le preveni. 

1. Ce se intampla din punct de vedere fizic atunci cand te ineci?
Cand un copil este supus submersiei, apare oprirea respiratiei sau spasmul laringian. Daca urmeaza hipoxia (organismul nu primeste suficient oxigen), aceasta poate fi cauza pierderii cunostintei si a colapsului cardio-vascular, chiar si fara aspiratie de lichid. Alternativ, submersia si incercarile de sustragere din apa pot duce la gasping (respiratii agonice) cu aspiratie consecutiva, care la randul ei duce la hipoxie si ulterior stop cardio-respirator. 
 
2. Factorii psihologici pot avea o importanta, astfel incat sa te ineci chiar daca stii sa inoti?
Putin probabil, instictul de supravietuire este primordial si intra in actiune imediat ce simtim pericolul.
 
3. De ce se ineaca copiii mici chiar si intr-o apa in care este suficient doar sa se ridice in picioare?
Oricine, indiferent de varsta, se poate ineca intr-o apa mai putin adanca decat inaltimea persoanei respective din diverse cauze, cum ar fi consumul de medicamente, traumatism etc. 
 
 
4. Cat de repede trebuie intervenit pentru a avea sanse sa salvezi de la inec? Dupa ce recunosti faptul ca cineva are dificultati sa stea la suprafata?
Cat de repede posibil, orice interventie care iti poate salva viata este importanta. De obicei, este destul de evident prin faptul ca persoana lupta sa se mentina la suprafata apei. Despre cum se scoate din apa o persoana care da semne ca se ineaca puteti citi aici.
 
 
5. Care sunt masurile de prim ajutor dupa ce scoti persoana care se ineaca din apa?
 
Pacientul trebuie tratat in functie de starea sa, care poate varia de la respiratie normala/anormala pana la stop respirator/cardio-respirator. 
 
Daca pacientul respira, se pune in pozitia laterala de siguranta si se solicita ajutor calificat. In cazul copiilor (dar si al adultilor), ingenunchiati langa victima si eliberati caile aeriene prin hiperextensia capului si ridicarea barbiei. Asezati bratul cel mai apropiat al victimei in unghi drept fata de corp, cu antebratul indoit in sus. Treceti celalalt brat al victimei peste torace si asezati dosul palmei pe obrazul victimei. Ridicati apoi genunchiul opus dumneavoastra si mentineti talpa pe pamant. Cu o mana prindeti umarul opus dumneavoastra si cu cealalta genunchiul pacientului. Intoarceti victima lateral catre dumneavoastra. Asigurati-va ca victima se sprijina pe genunchi si pe cot, rearanjati capul in hiperextensie si ridicati barbia victimei. Sunati la 112 si reevaluati periodic starea copilului pana la sosirea ajutorului calificat.
 
Daca nu respira si nu are puls, sunati la 112 si incepeti manevrele BLS (basic life support sau support vital de baza) pana la sosirea ambulantei. Efectuati ventilatii artificiale prin tehnica ventilatiei gura la gura. Efectuati 5 ventilatii eficiente. Insuflati incet timp de 1-1,5 secunde,  folosind doar atata forta cat sa produca ridicarea toracelui. Lasati timp pentru efectuarea expirului pasiv, adica pentru revenirea toracelui.
 
 
6. Exista simptome la care trebuie sa fim atenti dupa ce situatia s-a stabilizat? 
Orice simptom poate fi important si trebuie raportat personalului medical, atat atunci cand sunam la 112 pentru a anunta cazul, cat si dupa sosirea personalului medical.
 
7. In cazul copiilor trebuie mers automat la spital pentru un consult, chiar si atunci cand copilul pare in regula?
Da, intotdeauna.
 
 
8. Ce i-ati sfatui pe parinti sa faca pentru a reduce riscul de inec in cazul copiilor?
Utilizarea locurilor special amenajate pentru copii, insotirea permanenta a copiilor pe timpul aflarii lor in apa. Cursurile de inot de la o varsta mica pot inlatura frica copilului fata de apa si pot micsora riscul unor accidente nedorite legate de aceasta.
 

Multumim partenerilor de la Lectia de Prim Ajutor pentru informatii.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!