Sari la conținut

De la ce vârstă începe un copil mic să te asculte

Cea mai dificilă sarcină a unui părinte este să-l înveţe pe cel mic să îl asculte. Procesul este îndelungat şi cu suişuri şi coborâşuri. Într-o secundă îţi iese şi în următoarea realizezi că trebuie să o iei de la capăt.

Haideţi să vedem, în funcţie de vârsta copilului,ce fel de aşteptări este rezonabil să avem de la ei.

La 18 luni

Copilul este curios, lipsit de frică, impulsiv şi nu are nici cea mai mică idee care sunt consecinţele faptelor sale. 

La această vârstă copilul are un vocabular minim şi poate să urmeze instrucţiuni simple. Cu toate acestea, comunicarea este dificilă, întrucât el nu poate să exprime încă nevoile sale. 

Are deseori tendinţa de a fi violent dacă îi displace ceva sau dacă vrea pur şi simplu să îţi atragă atenţia.

Este foarte mobil şi nu are răbdare să stea pe loc. Un copil la 18 luni va fi mai mereu pe fugă, chiar dacă se uită în urma să vadă dacă îl urmezi. Dacă îl strigi probabil va râde şi va continua să alerge.

Dacă vrei să-i arăţi care sunt consecinţele acţiunilor sale nu aştepta mai mult de 10 minute. După această perioadă cel mai probabil va fi uitat ce anume a făcut.

La 2 ani

La 2 ani cel mai mult îi va place să sară, să alerge, să se caţere. 

Vocabuarul nu este încă dezvoltat şi va deveni frustrat atunci când nu poate să spună ce anume îşi doreşte. Aşa că adesea apar crize de furie. 

La această vârstă copiii nu se gândesc decât la ei şi devin foarte posesivi cu lucrurile lor.

La 2 ani copiii nu îşi pot controla impulsurile, aşa că vor avea tendinţa oricum de a face ceea ce le spui să nu facă. Chiar şi dacă i-ai „pedepsit” de curând pentru un incident similar.

La 3 ani

La 3 ani copiii sunt foarte gălăgioşi. Iubesc să se joace cu alţi copii şi nu reuşeşti să-i ţii liniştiţi în casă. Este vârsta potrivită pentru a duce copiii la unele activităţi sportive pentru a-şi consuma energia şi a fi alături de alţi copii de vârsta lor. 

La 3 ani copilul începe să înţeleagă ce este bine şi ce este rău şi să priceapă legătura dintre cauză şi efect. Poate reţine o informaţie timp de mai multe ore. 

Poţi începe să îi dai explicaţii mai detaliate şi să aplici consecinţe care apar la o distanţă de timp mai îndelungată – de exemplu, dacă aruncă mâncarea pe jos nu va mai putea face o acţiune care îi face plăcere. Aceasta este perioada în care trebuie să reaminteşti, constant, care sunt regulile casei.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!