Sari la conținut

Desenul la copii: 5 cele mai importante etape de dezvoltare

Cercetările au arătat că încurajarea copilului să-și dezvolte abilitățile de desen poate avea o mulțime de  beneficii. Cu toate acestea, poate te întrebi care ar putea fi rolul desenului în procesul de creștere al copilului tău.

Fiecare copil are o traiectorie de creștere diferită. Este posibil ca unii copii să nu își atingă niciodată potențialul în ceea ce privește dezvoltarea desenului, din motive precum lipsa de interes. Acest lucru este destul de normal și nu afectează dezvoltarea copilului tău.

Iată cele mai importante etape ale dezvoltării copilului, în ceea ce privește desenul:

Desenul la copiii de 2-4 ani

Desenarea aleatorie a imaginilor definesc această etapă pe măsură ce copilul începe să miște brațul și să lucreze cu un instrument de desen, cum ar fi un creion sau o cariocă. Desenul ajută, de asemenea, copilul să dezvolte coordonarea ochi-mână.

Copilul cu vârsta cuprinsă între 2-4 ani va desena linii și puncte doar pe o suprafață de hârtie. Aici creativitatea are spațiul complet pentru a se dezvolta, deoarece copilul nu are nicio noțiune despre aspectul real al vreunui obiect.

Desenul la copilul de 3-7 ani

În această perioadă, copilul folosește diferite forme geometrice și linii pentru a desena obiectele. El va folosi diverse combinații de cercuri, pătrate și linii pentru a reprezenta obiectele din mediul său.

Cu toate acestea, el încă nu este foarte conștient de modul în care sunt organizate aceste obiecte.

Desenul la copilul de 6-11 ani

Copiii pot ajunge la stadiul desenului schematic între 6 și 11 ani. Desenele lor devin mai realiste și mai detaliate. Pe măsură ce avansează prin această etapă, ei pot începe să utilizeze mai multe linii de bază și să aranjeze desenele în diferite aspecte. Nu toți copiii ating apogeul acestei etape dacă sunt lipsiți de o practică adecvată a desenului.

Desenul la copilul de 9 ani și 9+

Până în acest moment, abilitățile de desen ale copilului se îmbunătățesc în mare măsură. Copilul ar putea fi capabil să creeze artă conform standardelor de observație, înțelegere și interpretare ale unui adult. Cu toate acestea, în această etapă, copilăria încă preia controlul și face tranziția între această etapă și etapa anterioară a schemelor.

Desenul la copilul de 12 ani și 12+

Copilul devine un artist priceput în ceea ce privește înțelegerea mediului. Copilul știe acum mai multe despre artă, instrumente de desen, subiecte și mediul în care se află.  El știe, de asemenea, cum arată opera de artă și începe să deseneze conform noii înțelegeri a vieții. Aspectul autocritic al desenelor lui definește și această etapă.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!