Sari la conținut

Despre ciorba de salata

Sau ce te faci cand copiilor nu le place mancarea.

Am urat cu pasiune cand eram mica ciorba de salata. Uram salata sub forma de alge care se unduia intr-o zeama cu un gust ingrozitor si simteam cum stomacul mi se intoarce pe dos. La fel de tare pe cat am urat-o, pe atat de mult imi place acum si m-am hotarat sa i-o prepar si celui mic.

Dar...m-au oprit amintirile oribile ale ciorbei de salata din copilarie. De ce sa il pun si pe el sa treaca prin asta? De ce il chinui cu un lucru pe care eu l-am urat? Pe de alta parte m-am tot gandit la continutul ei nutritional si la cat de tare imi place acum. Si am preparat-o! Ce sa iti zic, cel mic a fost innebunit dupa ea si a mai cerut.

Dar povestea asta m-a facut sa ma gandesc la cum poti gestiona aversiunea copiilor fata de un fel de mancare.

Nu sunt mofturi, si iti spun asta pentru ca am trecut prin asa ceva. Este o stare de rau generalizata si de panica la gandul ca va trebui sa gusti ceva ce nu iti place. Simti cum te iau frisoanele si cum ti se pune un nod in gat. Iar de aici la varsaturi nu mai este decat un pas.

Ce este de facut

Am citit despre acest lucru si am gasit o informatie interesanta: se pare ca aversiunea fata de mancare merge mana in mana cu preferinta pentru unul sau doar cateva feluri de mancare, fiind o problema psihologica normala in dezvoltarea copilului.

Aceste afinitati sau adversitati sunt o metoda de emancipare a copilului care isi manifesta independenta si incearca sa exercite controlul asupra lucrurilor care i se intampla.

Ce sa faci

In primul rand iti voi spune ce sa nu faci. Sa nu folosesti mita, amenintarile, schimburile (iti dau ceva daca mananci) sau pedepsele daca un copil nu vrea sa manance un anumit fel de mancare.

Citeste si cum sa ii cresti pofta de mancare. 

Ce poti face este sa ii faci un sandwich in loc de masa de pranz (nu te apuci sa gatesti feluri noi de mancare) si sa incerci sa ii faci diverse alte feluri de mancare sanatoasa. Odata ce va fi expus la multe mancaruri si gusturi noi, cel mai probabil in timp va accepta felurile de mancare pe care nu le suporta.

In cazul meu, acceptarea ciorbei de salata s-a facut in ani de zile, ajungand sa imi placa doar dupa 20 de ani! Trebuie insa sa recunosc ca m-au fortat sa mananc ciorba de salata si am asociat-o tot timpul cu ceva urat, probabil si de asta m-am incapatanat sa nu o mananc ani de zile.

Iata si alte cateva lucruri pe care le poti face:

Copiii urmeaza exemple. Daca vrei sa manance variat si tu trebuie sa mananci la randul tau variat.

Nu il lasa sa manance dulciuri intre mese. Daca ii este foame ofera-i un iaurt sau un fruct. La urma urmei trebuie sa ii fie foame inainte de masa principala.

Trebuie sa manance alaturi de toata familia.

Serveste mancaruri cu diferite texturi, arome si culori. Va incepe sa se obisnuiasca cu noi si noi tipuri de mancare.

Nu ii da portii mari. Nu ii pune in farfurie o portie prea mare si nu il forta sa manance daca spune ca s-a saturat.

Este greu sa ai de-a face cu un copil care refuza constant anumite feluri de mancare, insa trebuie sa te gandesti ca cel mai probabil va depasi aceste probleme odata cu cresterea. 

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!