Sari la conținut

Despre conjunctivita la copii și cum punem picăturile fără plânsete

Am tot auzit de conjunctivita asta și în stânga și în dreapta, dar noi până acum nu ne-am lovit de ea. Nici noi ăștia mai mari, nici Sophie. Îmi amintesc că eu prin copilărie aveam probleme, o conjunctivită alergică, dar uitasem complet orice legate de ea.

Ei, dar cum de la intrarea în colectivitate am făcut cunoștință cu multe, se pare că acum a venit și vremea conjunctivitei, că prea ne ocolise până acum. Neștiind nimic despre ea, dă-i și caută, dă-i și întrebă. Ca de obicei, am început să pun întrebările în ordinea importanței. Mai întâi medici, apoi Google, apoi alte mame. Cam ăsta este cursul firesc la mine, cu mici variațiuni în funcție de context.

Și pentru că nu pot să nu caut informații peste tot când ne mai pricopsim cu câte o boală, am zis să fac un scurt rezumat, poate mai e util cuiva așa besmetic ca și mine.

Eu personal mi-am dat seama din prima că e conjunctivită. Bine, nu eram 100% sigură, nu-s medic, dar așa mi se arăta. Ca idee, simptomele sunt următoarele:

 • roșeața ochiului – ăsta a fost primul simptom la noi și așa e în general pentru că această conjunctivită este o inflamare a membranei conjunctive, adică aceea care acoperă partea albă a ochiului dar și a celor care sunt în interiorul pleoapelor.
 • umflarea pleoapei – înțeleg că e mai frecventă în cazul conjunctivitelor virale și bacteriene și mai puțin în cazul celor alergice.
 • secreții de culoare alb-gălbui
 • lăcrimare excesivă
 • mâncărime, usturime
 • senzația de ”ceva în ochi”
 • ochi lipiți după somn
 • sensibilitate la lumină

Da, noi le-am avut pe toate, mai puțin ochii lipiți după somn, de care eu îmi amintesc cu groază din copilărie. Pentru că eram nevoită să mă ridic din pat cu ochii închiși și să strig după bunica să vină să-mi dezlipească ochii. Sophie a scăpat acum de partea asta nasoală. Dar le-a avut pe restul.

Tratament

Nu face sens să vă spun exact denumirea medicamentului, avem picături oftalmice soluție, cert este că trebuie consultat medicul. În cazul în care vorbim de o conjunctivită bacteriană tratamentul constă în picături sau unguent cu antibiotic, este o infecție ce trebuie tratată. Nu e deloc de neglijat faptul că este extrem de contagioasă, așa că mare atenție la prosoape, la contactul cu copilul, la tot. Pe mine deja mă mănâncă ochii, dar tind să cred că e mai degrabă de la neuron, nu cred că am luat-o. Vom vedea…
Pe lângă tratamentul cu antibiotic, ochiul trebuie curățat cu atenție. Se poate folosi apă caldă și săpun (unul pentru bebeluși) și/sau ser fiziologic. Noi am folosit și și.

(…)

Citește mai mult pe fricidemamici.ro!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!