Sari la conținut

Dezvoltarea abilitatii de a se hrani singur. Cand devine copilul mai independent?

Cand ai copii traiesti adesea cu impresia ca tot ceea ce faci este sa pui si sa strangi masa. Citesti cate in luna si in stele, alegi meniul, cumperi ce ai nevoie, prepari, te rogi sa ii placa, incerci sa ii duci la gura, poate ca mai prepari inca un fel si inca un fel pana nimeresti ceva sa accepte, faci fel de fel de joculete ca sa accepte mai usor, strangi... Si parca in secunda urmatoare trebuie sa iei totul de la capat.

Asa ca nu poti sa nu te intrebi: cand va veni timpul cand copilul va incepe sa se descurce si singur macar cu o parte din tot acest proces?

Fara indoiala unii copii sunt mai independenti decat altii, la fel cum unii accepta mai usor ceea ce le oferi. Dar foarte mult tine si de atitudinea celor care ii ingrijesc. Cat de bine stiu ei sa ii implice? Cat de bine stiu sa faca din masa o activitate placuta?

De mare ajutor este sa cunosti etapele prin care trece un copil in functie de varsta pe care o are. In acest fel te poti ghida astfel incat iti ajustezi corect asteptarile: sa nu ii ceri lucruri care sunt peste capacitatile sale, dar nici sa nu il tratezi ca pe un bebelus atunci cand el nu mai este in acest stadiu de dezvoltare. 

 Uite cum se dezvolta abilitatea copilului de a se hrani singur:

-> De la nastere la 4 luni

Stie sa suga si sa inghita. Instinctul ii spune sa impinga afara din gura alimentele solide.

-> De la 4 la 6 luni

Desi laptele a ramas alimentul de baza, incepe sa fie pregatit pentru alimente solide. Semne ca este gata: deschide gura atunci cand vede ca se apropie o lingura, stie sa isi foloseasca buzele astfel incat sa ia alimentele din lingura, face miscari de mestecare, desi inca mai suge mancarea. Poate sa stea in fundulet si sa apuce mancarea cu mana si sa o duca la gura, chiar daca imperfect.

-> De la 6 la 8 luni

Incepe sa invete sa bea apa dintr-o canita. De mare ajutor sunt canile concepute special pentru copii. Se imbunatatesc abilitatile de a mesteca, dar in general continua sa manance piureuri. 

-> De la 8 la 10 luni

Este timpul sa pentru mancarea care se mananca cu mana! Aveti aici mai multe sugestii de alimente pe care ati putea incerca sa i le dati. Si atunci cand mananca din lingura care i se intinde se descurca mai bine. Totusi este o perioada care va cere foarte multa rabdare. Uitati de curatenie si lasati-l pe bebelus sa manance singur. Asta il ajuta foarte mult sa se dezvolte.

-> De la 10 la 12 luni

Iti arata cu mana ce mancare vrea si daca este la indemana se intinde sa o ia singur. Poate sa tina o cana in mana si sa bea. Inchide gura si iti arata ca nu mai vrea atunci cand s-a saturat. 

 -> De la un an la un an jumatate

Invata sa foloseasca lingura, desigur, nu perfect. Stie cand este foame si cand nu ii este. Incepe sa dezvolte preferinte clare pentru anumite mancaruri.

-> De la un an jumatate la doi ani

Incepe sa manance mai ingrijit, insa cand se plictiseste te poti astepta sa arunce lingura / mancarea sau sa se joace cu ele. Foloseste lingura si furculita din ce in ce mai bine. Isi poate controla mult mai bine miscarile buzelor si ale limbii, astfe incat sa manuiasca mancarea. 

-> De la doi la trei ani

Se poate hrani singur. Ii place sa aleaga din ceea ce i se ofera. Este timpul sa incepi sa il inveti despre manierele din timpul mesei. 

La trei ani copilul nu mai este un bebelus. Asta nu inseamna ca se hraneste singur, dar incet, incet trebuie sa il inveti sa fie independent. Din fericire si el vrea asta, doar trebuie sa ii acorzi incredere ca se descurca, chit ca se poate intampla sa mai aveti si momente neplacute, cu farfurii sparte si oua crude pe jos. Care sunt principalele tale linii de comportament:

- sa nu ii mai duci mancarea la gura

- sa ii arati tipuri de alimente la magazin si sa alegeti impreuna ce veti face

- sa gatiti impreuna. Sunt lucruri pe care le poate face singur si lucruri pe care le poate face cu ajutor. Important este sa incercati, in timp va stii sa faca din ce in ce mai multe lucruri.

- sa invete sa isi ia singur mancarea atunci cand ii este foame. La 5 ani ar trebui sa stie unde sunt farfuriile, unde sunt fructele, de unde isi ia singur apa, cum sa isi faca o gustare

- sa invete sa aranjeze masa si sa o stranga la final. De la 6 ani in sus il poti implica in aceste activitati.

Foto: 123rf.com

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!