Sari la conținut

Ducem copiii în colectivitate când au secreții nazale? Depinde de culoarea acestora din urmă

Ca părinte, este destul de dificil să iei decizia de a ține copilul acasă, dacă prezintă diverse simptome de răceală, mai ales dacă la grădiniță nu există personal specializat pentru a face triaj și dacă nu există reguli clare. Pe de o parte, îți este teamă că răceala poate fi contagioasă, dar și că starea celui mic i se poate agrava, dacă iese din casă, pe de altă parte te gândești că poate fi vorba doar de o simplă formă de răceală și că nu îl poți ține acasă de fiecare dată, la cele mai mici simptome, pentru că sistemul lui imunitar ar putea avea de suferit.

Așadar, după ce ne ghidăm? Un indicator ar fi secrețiile nazale ale copilului, mai exact suntem atenți le culoarea lor.

Înainte de a detalia, să înțelegem ce sunt secrețiile nazale și la care este rolul lor:

Secrețiile nazale sunt soldații care apară zonele cel mai frecvent predispuse la infecție. Mucusul este cel care captează diverse particule și organisme, astfel încât bacteriile și pe care le respirăm să nu intre direct în plămâni.

De ce ne curge nasul când răcim?

Atunci când răcim, patogenii din mediu au pătruns în organism, trecând de mucoasa nazală. Astfel, pentru a ne proteja corpul, sistemul imunitar începe să acționeze, lucru care presupune că nasul să genereze mai mult mucus pentru a curăța cavitatea de bacteriile și virușii  dăunători. Odată ce cantitatea de mucus crește, glandele se măresc și cavitatea nazală se umple cu fluid în exces, fluid care trebuie eliminat.

Citește și Trăiască răcelile! Trăiască batista bebelușului! Sau nu?

Ce ne spune, de fapt, culoarea mucilor?


Muci transparenți – Dacă este ca cel mic să aibă muci, este de preferat ca aceștia să fie transparenți. Secrețiile nazale transparente sunt absolut normale. Corpul uman produce aproximativ 1.5 litri de mucus zilnic, mare parte fiind înghițit. Acest mucus conține proteine, anticorpi, diverse săruri și o cantitate mare de apă. Ajunse în stomac, aceste săruri se dizolvă, corpul producându-le în continuare, pentru a proteja nasul și sinusurile. Cu toate acestea, uneori, secrețiile nazale transparente apar din cauza alergiilor sau din cauza unei răceli ușoare, care nu necesită izolare.

Muci galbeni  sau verzi – Culoarea galbenă este dovada că celulele galbene, ca niște soldați de atac, au fost prezente la locul infecției, s-au luptat cu aceasta și apoi au fost eliminate. Dacă sunt verzi, atunci e clar că sistemul imunitar luptă, iar mucusul e plin de globule moarte. În aceste cazuri, răceala poate dura 5-7-10 zile, deci trebuie răbdare și izolare. Dacă după aceasta perioadă starea de sănătate este în continuare precară (oboseală, febră etc), se poate lua în considerare și o cură de antibiotice, dar doar la recomandarea medicului. În orice caz, culoarea mucilor nu este un indicator clar al declanșatorilor infecției– viral sau bacterian. Mai importantă este durata stării de rău și întregul tablou simptomatic.

Muci roșii/roz – Este posibil ca țesutul nazal să se fi rupt ușor – pentru că este prea uscat, iritat  sau a suferit o leziune (dacă mucișorii au fost aspirați).

Muci maronii/negri – Probabil sunt muci mai vechi sau ceva a fost inhalat (murdărie).

 

 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!