Sari la conținut

Educaţie financiară: 4 lucruri pe care să le spui copilului

Ne dorim ca micuţii noştri să fie înţelegători atunci când vine vorba despre situaţia financiară a familiei, să nu bată din picioare la fiecare ieşire în supermarket şi să nu viseze la cai verzi pe pereţi, când nu ne permite decât coama lor. Cum îi putem învăţa pe copii ce este banul, care este valoarea lui şi cum poate face pentru a avea parte de cât mai mulţi, la un moment dat (cel puţin teoretic)? Iată ce ne învaţă Neale Godfrey, autor al cărţii “Money Doesn’t Grow on Trees: A Parent’s Guide to Raising Financially Responsible Children”(N.r. Banii nu cresc în copaci: Ghidul părinţilor pentru a creşte copii resposansabili financiar):

Banii se obţin muncind – “Trebuie să îţi înveţi copilul că banii nu cresc în copaci”, explică Godfrey. Vei şti că este timpul să îţi înveţi copilul ce înseamnă un loc de muncă odată cu primele lui cerinţe de a-I cumpăra noi lucruri, adică în jurul vârstei de 3 ani. “Când copilul va şti că îţi trebuiesc bani, pentru a avea lucruri, înseamnă că e momentul să îl înveţi de unde vin banii”, explică Godfrey.
Cum trebuie să abordezi problema – Spune-i copilului pe înţelesul lui ce implică munca ta, cum ţi-ai ales meseria şi întreabă-l ce profesie i-ar plăcea să aibă, când va creşte. Ia în considerare şi ideea de a-i da câţiva bănuţi în plus pentru activităţile pe care le întreprinde în vederea obţinerii carierei dorite. Spre exemplu, dacă vrea să se facă medic veterinar, recompensează-l că te ajută să îi bandajezi lăbuţa căţeluşului şi că îl spală singur.

► Citeşte şi N-o să divorțezi de la teorema lui Pitagora, dar de la lipsa de bani da!

Trebuie să economiseşti, dacă vrei să îţi cumperi anumite lucruri – Foarte mulţi dintre părinţi uită să le spună copiilor ce ar trebui să facă singuri cu banii, odată obţinuţi. “Dacă atunci când eşti mic primeşti bani fără a fi sfătuit ce să faci cu ei, vei crede că banii sunt făcuţi doar pentru a fi cheltuiţi”, spune Godfrey. 
Cum trebuie procedat – Copilaşii, chiar şi cei de 3 anişori, ar trebui să primească săptămânal o sumă fixă de bani. Dintre aceştia, ar trebui să ştie să economisească o parte. Cum poate învăţa acest lucru: copilul ar trebui să dispună de patru borcane goale (E important impactul vizual), în care să îşi distribuie banii după cum convine cu părinţii: 10 %  pentru donaţii,  30 % pentru cheltuieli rapide, 30 % pentru economii pe termen lung şi 30 % pentru o jucărie sau un alt obiect dorit în viitorul apropiat. Când sunteţi la magazin şi copilul îşi îndreaptă atenţia către un anumit obiect, explică-i că poate fi cumpărat acum, din banii pentru cheltuielile rapide, sau în viitorul apropiat, din borcanul al patrulea (]n funcţie de valoarea obiectului). Borcanul al treilea ar trebui să se umple pentru mult timp de acum încolo…

► Citeşte şi Despre valoarea banilor, pe înțelesul celor mici

Să oferi este la fel de important ca şi să economiseşti – Dacă micuţul are un borcan special pentru donaţii, va şti că o parte din banii lui trebuie donaţi. Aşa că este important să alegeţi încotro se duc banii.
Cum trebuie procedat – Oricât de important ar fi, conceptul de „donaţie” este destul de greu de asimilat de un copil. Cea mai uşoară metodă este să îi arăţi efectiv copilului ce schimbări poate face, dacă donează. Spre exemplu, mergeţi la centre de copii nevoiaşi şi duceţi-le haine sau jucării. Când va vedea bucuria de pe chipul copilului, va înţelege cât este de important să continue cu actele de caritate. Pe măsură ce va creşte, va alege el singur încotro să se îndrepte banii.

Toată lumea trebuie să plătească taxe; chiar şi tu – Explică-i copilului că toată lumea trebuie să renunţe la o parte din bani, periodic, pentru a avea parte de anumite beneficii în afara casei.
Cum trebuie procedat – Folosiţi un borcan special, în care să meargă taxele de la fiecare membru al familiei, periodic. Explicaţi-i copilului că, în realitate, banii merg către stat, venind către noi sub forma drumurilor bune pe circulăm (cel puţin teoretic), a învăţământ gratuit, a sănătăţii etc.

Sursa foto: free pik

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!