Sari la conținut

Empatie? În Danemarca se învață la școală

Danemarca este una dintre țările cu cel mai înalt grad de fericire. O spune chiar World Happiness Record, una dintre cele mai importante cercetări în acastă direcție. Cercetarea include peste 155 de țări și, încă din 2012, Danemarca se află în top 3 țări cu cei mai fericiți locuitori, la nivel global. Cum reușesc? Se pare că unul dintre factori este chiar predarea empatiei în școli, de la o vârstă fragedă.

Empatia este cea care ajută la construirea relațiilor, al succesului în muncă și la diminuarea bullyingului. Promovează construirea liderilor, a antreprenorilor și a managerilor. Empatia are cel mai mare impact mai ales la adolescenți, pentru că îi ajută să se fie mai orientați asupra scopurilor pe care le setează.

Așadar, în școlile daneze, pentru copiii de 6 – 16 ani, o oră pe săptămână este dedicată “Klassens tid”, adică orei de empatie. Este o parte fundamentală a curriculumului danez. Ora de empatie este la fel de importantă ca, spre exemplu, studierea limbii materne și matematicii.

În timpul “Klassens tid”, elevii discută despre problemele pe care le au (la școală sau în viața personală), încercând să găsească împreună o soluție. Iar dacă nu sunt probleme, copiii își petrec timpul relaxându-se prin diverse metode, cum ar fi hygge.

Hygge poate fi definit ca modalitate de a crea intenționat intimitate. Într-o țară în care soarele apune foarte devreme, plouă și este gri mai tot timpul, hygge înseamnă aducerea luminii, a căldurii, a prieteniei, crearea unei atmosfere intime. Este un concept fundamental pentru crearea fericirii daneze. Mai mult, hygge devine un fenomen global: pe Amazon se vând mai bine de 900 de cărți despre hygge, iar pe Instagram există mai mult de trei milioane de postări cu hashtagul #hygge.

► Citește și Parenting în Țările Nordice: regulile ce ar trebui preluate în lumea întreagă

Scriitorul și psihologul Jessica Alexander, autorul cărții “The Danish Way of Parenting: What the Happiest People in the World Know About Raising Confident, Capable Kids”, tradusă în peste 21 de limbi, a întreprins o cercetare, pentru a vedea cum învață danezii empatia.
O primă modalitate este lucrul în echipă. În Danemarca, peste 60 % dintre taskuri se îndeplinesc în echipă, iar scopul nu este ca fiecare să demonstreze să este mai bun decât celălalt, ci în a arăta că ești responsabil în a-i ajuta pe ceilalți, mai puțin înzestrați decât tine. De aceea, Danemarca este una dintre țările în care toată lumea și-ar dori să lucreze.

Mai mult, în Danemarca se pune accentul pe competiție. Dar nu cu ceilalți, ci cu propria persoană. Școlile Daneze nu dau premii și nici trofee, ci practică o cultură a motivației pentru a îmbunătăți relația cu ceilalți.

De asemenea, danezii pun mare accent pe învățarea prin colaborare, ceea ce înseamnă încurajarea spre a învăța împreună, alături de alți copii buni în alte domenii. Astfel, copiii buni la matematică sunt încurajați să înveșe alături de cei mai puțin buni la această disciplină, dar mai pricepuți la altele. În acest mod, danezii se asigură că îi învață pe copii că nu poți reuși în viață, de unul singur.

“Un copil talentat nativ la matematică nu va ajunge prea departe, dacă nu va învăța să colaboreze.  Foarte multe studii arată că, atunci când explici ceva cuiva, nu doar că o înveți ceva pe respectiva persoană, ci te ajuți și pe tine să reții mai ușor și chiar înveți să fii mai empatic, reușind să te pui mai ușor în pantofii celuilalt”, a declarat Jessica Alexander. 

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Mediul familiar care asigura stabilitatea emotionala a cresterii copiilor se reflecta dupa aceea in atitudinea lor fata de societate,fata de noi semenii si ar tb sa combatem mult atitudinea parintilor iresponsabili,nu sa suporte consecintele copii in societate...educatia sa puna accent pe formarea unor caractere compatibile societatii de astazi.

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!