Sari la conținut

Parenting în Țările Nordice: regulile ce ar trebui preluate în lumea întreagă

Fiecare cultură are anumite reguli de parenting care ar trebui preluate în lumea întreagă. Iar scandinavii.... adevărate exemple de urmat. Copiii îndeplinesc criteriile a ceea ce noi numim copii cuminți, iar părinții sunt relaxați de-a dreptul. Prioritățile și echilibrul valorilor care contează cu adevărat pentru ei fac ca cei mici să crească fericiți și să se bucure cu adevărat de fiecare moment.

► Citește și Educatia suedeza, cea mai buna din lume

Ce credem noi că e musai de împrumutat de la părinții scandinavi?

Nu cumpărați prea multe jucării – Cu cât ai mai mult, cu atât te plictisești mai repede și apreciezi mai puțin ceea ce ai. Ce ar fi să te folosești de propria imaginație, să inventezi lucruri și atunci să vezi: distracție, dezvoltare și amintiri la superlativ.

Încurajeză-l să exploreze – La locul de joacă, scandinavii nu sunt deloc restrictivi. Nu vei auzi niciodată o mamă să strige: nu te juca acolo, o să-ți murdărești bluza! Dimpotrivă, copiii nordici sunt încurajați să alerge, să sară în băltoace, să pună mâna pe pietre și pe pământ.. să exploreze cum simt. Dacă un copil se întoarec curat acasă, părinții rămân cu senzația că nici nu a ieșit afară, la joacă.

Lasă-l să se plimbe, chiar și pe vreme rea – În norvegiană, chiar există un cuvânt celebru: friluftsliv, adică: viață în aer liber. Altfel spus, oprește-te și admiră tot ceea ce te înconjoară. Oamenii de știință susțin că această abordare ne ajută să reducem stresul, să ne îmbunătățim relațiile cu rudele, ajută la creșterea endorifinelor – responsabile cu starea de fericire. Mai mult, să nu uităm că în țările nordice vremea bună este scumpă la simțire, așa că oamenii de acolo nu se tem deloc de frig – ies afară și se îmbracă mai bine, știind că numai așa își întăresc sistemul imunitar.

Să nu uităm de rolul tatălui în familie – Și tații sunt responsabili în aceeași măsură ca mamele de activitățile gospodărești și de creștere a copilului, mai ales că sunt și încurajați să își iau concediu parental. În Norvegia, concediul parental este de 6 luni, în Danemarca de 4, iar în Suedia de 3 – plătite 100 %. Astfel, statul îi încurajează și pe tați să își petreacă timp cu copiii.

Se bucură de sport fără să alerge după medalii – Copiii sunt încurajați să practice diverse sporturi încă de mici, fără ca părinții să se gândească la recompensele pecuniare ale alegerilor făcute. Dacă, spre exemplu, o fetiță supraponderală își dorește să practice gimnastică, părinții o susțin întru totul, fără a-i spune că nu are nicio șansă să ajungă în top.

Nu există pedeapsa fizică – Are rost să detaliem? Spunem doar că în 1979, Suedia a devenit prima țară care a interzis prin lege pedeapsa fizică în școli și acasă. Spre exemplu, dacă un străin vede că ți-ai repezit puțin copilul, sună la poliție fără să stea pe gânduri.

Nu există stereotipuri de gen – Copilașii nu sunt îmbrăcați în roz sau bleu, în funcție de gen, ci în culori neutre. Și există și o idee practică în spatele acestei gândiri: hainele se dau de la frații mai mari la cei mai mici. Mai mult, părinții nu vor să impună stereotipuri de gen. Scadinavii au grădinițe neutre din punctul de vedere al genului, unde copiii nu sunt divizați în funcție de acest aspect.

Învață-ți copilul să își iubească trupul – Scadinavii își încurajează copiii să alerge prin curte dezbracați (chiar dacă afară nu e tocmai cald) și nu spun niciodată că e o rușine să fii dezbrăcat. Ei își încurajează copiii să își descopere corpul, pentru a nu se simți rușinați în momentele în care ar trebui să se dezbrace – la saune, piscine sau pe plajă.

Învață-ți copilul să fie independent – Scandinavii își încurajează micuții să ia decizii de unii singuri și să facă trebuiri în casă încă de când sunt mici: să spele vasele și nu numai. Da, nu o vor face la fel de bine ca mami sau ca tati, dar o vor face ei înșiși. Libertatea și încrederea părinților acordată copiilor îi învață pe aceștia să fie responsabili de mici.

Nu grăbiți dezvoltarea - Părinții din Țările Nordice au o abordare a definiției pardentingului foarte relaxantă. Ei nu își încurajează copiii să învețe limbi străine de mici, să meargă la cursuri extracurriculare. Ei apreciează mai mult timpul petrecut în familie. Conform scandinavilor, în timpul liber copiii nu ar trebui să facă altceva în afară de joacă, pentru că numai așa își vor dezvolta aptitudini importante, vor învăța să își managerieze emoțiile și să își dezvolte imaginația.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Fleur

    Si rezultatul sunt niste adulti tepeni si reci, mai ales cu strainii, de luni pana vineri, si puternic alcoolizati in weekend. Natalitatea e in scadere, rata sinuciderilor in crestere. Nu o spun eu, ci oameni care au trait in Suedia 20 de ani. Sa fie la ei acolo totul neutru si inert, nu mi-as dori asta..

  • Fleur

    E falsa afirmatia ca sunt relaxati, de fapt isi reprima orice manifestare pentru ca in tarile nordice, in Norvegia mai ales, iti statul copilul si daca ii spui da-te mai incolo. Sunt niste refulati care decompreseaza prin alcool si anxiolitice.

  • Adi

    Remarci pe marginea articolului:

    "Spre exemplu, dacă un străin vede că ți-ai repezit puțin copilul, sună la poliție fără să stea pe gânduri." - asta-i o idiotenie care face din copilul de azi psihopatul fara reguli si fara repere morale de maine.

    "Nu există stereotipuri de gen" - perfect daca vrei un copil care nu-i in stare sa spuna daca-i baietel sau fetita. O aberatie din punctul de vedere al biologiei si al sanatatii psihice a copilului.

    "Scadinavii își încurajează copiii să alerge prin curte dezbracați" - nu mi se par tocmai normali la cap... mai ales cand exista pe lume si pedofili.

  • marian

    Esti in mare ignoranta cel sau cea care ai scris acest articol.Este nevoie de un minimum de educatie , cultura, cunoasterea anatomiei si psihologiei umane pentru a realiza dezechilibrele la care ne expunem noi si copii nostri daca ne-am insusi cultura educationala nordica.In noi exista gene ale moralitatii si daca acestea sufera mutatii, atunci ne confruntam cu tot felul de dezechilibre care mai devreme sau mai tarziu duc la probleme fizice, mentale si emotionale.

  • Zamolxe

    Un articol jalnic. Rusine ca incercati spalarea pe creier a romanilor...

  • grig

    Interesant ... tocmai ieri citeam intr-un alt articol ca peste 41% dintre adolescentii suedezi au probleme cu depresia si gandurile suicidale ... Echilibrul lor mental e in deriva. In rest, putem invata multe de la ei.

  • constantin

    Stereotipuri facile, in trend cu interesul admirativ manifestat fata de altii. Total pe dinafara. Recent, specialistii suedezi in educatie au concluzionat ca tara se confrunta acum cu cel mai ridicat nivel de depresie in randul populatiei tinere si de varsta medie ca urmare a modelului educational adoptat in ultimii treizeci de ani. Ministrul englez al educatiei cerea in 2002 schimbarea sistemului educational dupa modelul tarilor din Europa de Est. Vine randul Finlandei, cea mult prea ridicata in slavi, sa culeaga rezultatele reformei educationale. Daca e ceva de adaptat, de imbunatatit in sistemul romanesc de educatie ar trebui pornit de la formarea calitativa a personalulu didactic si redarea demnitatii acestora in fata asaltului a tot felul de "specialisti" neavizati si "experti" de ocazie, inclusiv din randul parintilor.

  • TheRoseBuddy

    Am fost si eu vizitat de un nepot norvegian, 19 ani. A terminat liceul. L-am intrebat spre ce s-a orientat: nimic, nu stie inca. Am zis, ok, dar asa, o pasiune anume: nimic. Cifre, litere, calculatoare, arta ceva?! Nimic. Ceva visuri?! Nimic. E foarte relaxat. Unii invidiaza asta, mie sincer, imi parea rau pentru el. Pacat, parea un baiat bun.

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!