Sari la conținut

Eritrom infectios

Infectia cu parvovirus B19, sau eritremul infectios, mai este cunoscuta si ca boala obrajilor rosii (iar daca micutul tau contacteaza aceasta boala iti dai seama de ce se numeste asa)

Aceasta este una din afectiunile pielii des intalnite in copilarie alaturi de scarlatina, amigdalita, rubeola si rujeola.

Este o boala usoara, care apare mai ales la prescolari si copiii de varsta scolara, primavara, iar majoritatea copiilor isi revin fara nici o problema.

Simptomatologie:

Aproape cu o saptamana inainte de aparitia iritatiei, bebelusul tau s-ar putea sa faca putina febra, sa simta o durere difuza in tot corpul, sa para ca face o raceala. Cand apare iritatia, obrajii copilului tau vor deveni rosii, ca si cum cineva l-ar fi palmuit. Acelasi tip de iritatie i-ar putea aparea si pe corp, maini si picioare. Cateodata, iritatia poate provoca prurit, dar, altfel, copilul se va simti bine. De obicei iritatia dispare intr-o saptamana, cel mult 10 zile, dar poate dura chiar luni. De multe ori adultii au dureri articulare, dar in cazul copiilor se intampla foarte rar.

Nu orice copil infectat cu acest virus se va si imbolnavi. Aproximativ 20% dintre copiii si adultii infectati nu au nici un fel de simptome.

 

Este cumva, acelasi tip de parvovirus despre care auzim la biroul veterinarului?

Nu. Acesta este un virus uman. Parvovirusul impotriva caruia sunt imunizati cainii si pisicile, e un virus diferit. Copilul tau nu poate lua parvovirusul 19 de la un animal si nici nu il poate transmite unuia.
 

Este contagios?

Da. Ca si alti virusi, acesta se transmite prin saliva si secretii nazale. Copilul tau o poate lua sau transmite altui copil, impartind aceleasi tacamuri, cesti, ori tusind sau stranutand. Odata ce copilul tau a fost expus virusului, vor trece intre 4 si 20 de zile inainte sa inceapa sa se simta rau.

Va fi foarte contagios fie in timpul perioadei de incubatie, inainte sa aiba orice simptome, sau in timpul in care are simptome asemanatoare racelii (in saptamana dinainte sa apara iritatia). Spre deosebire de alte iritatii, copiii nu mai sunt contagiosi in perioada de manifestare a bolii, asa ca poti duce copilul la gradinita in acea perioada.

Ar trebui sa apelezi la medic?

Da, pentru a elimina alte cauze. Insa daca micutul tau are parvovirus 16, nu poti face prea multe. Ca mojoritaea virusilor, acesta trebuie lasat sa se manifeste pantru ca se va vindeca de la sine. Daca febra dureaza mai mult de cateva zile sau creste peste 39.5 grade C, s-ar putea ca vinovat sa fie un alt tip de infectie.

Pentru un copil sanatos, aceasta este o boala usoara, dar daca bebelusul tau are o forma de anemie cronica, sau un sistem imunitar slabit, atunci e supus riscului de a face complicatii.

Tratament  

Tratamentul este identic ca in cazul unei raceli, cu fluide si odihna. Doctorul s-ar putea sa-ti recomande acetaminofen sau ibuprofen.

Cum poti preveni contractarea virusului de catre copil?

Daca esti imuna si bebelusul va fi in mare masura imun datorita anticorpilor primiti de la tine dupa nastere. Nu poti evita contractarea acestui virus, mai ales daca se duce la gradinita. Poti scadea sansele ca el sa faca boala, spalandu-te si spalandu-l cat mai des pe maini.

Este periculos sa te expui acestui virus in timpul sarcinii?

E posibil sa fie. De obicei, un copil a carui mama contracteaza virusul nu va avea nici o problema. In unele cazuri insa, si mai ales cand mama contracteaza virusul in prima jumatate a sarcinii, bebelusul poate suferi complicatii, cum ar fi forme grave de anemie, atac de cord sau chiar deces.

Daca stii ca esti imuna, nu ai motive de ingrijorare. Dar daca tu nu esti sigura de asta, vorbeste cu doctorul tau. Te va testa si iti va monitoriza sarcina cu mai mare atentie.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!