Sari la conținut

Este legal ca părinții să strângă bani pentru cadourile profesorilor? Ne explică un judecător

În perioada sărbătorilor de iarnă, fiecare dintre noi se gândește la cei dragi, arătându-și recunoștința pentru aceștia printr-un mic cadou „din partea Moșului”. Iar dacă este să vorbim despre părinții de copilași mai mari, care deja au intrat într-o colectivitate, atunci în cercul „celor dragi” mai intră cineva: educatorul/învățătorul copilului.

Așa se face că, la sfârșitul fiecărui an calendaristic, părinții strâng bani pentru a cumpăra un cadou „din partea clasei” cadrului școlar. Dar, oare, este legală este această practică? Ne explică judecatorul Cristi Danileț, printr-o postare pe un site de socializare.

CADOURI PENTRU PROFESORI?

Am fost rugat de un părinte să lămuresc cât de legal este să se strângă bani de către elevi/părinți și să se dea cadouri profesorilor.

Acum, trebuie să știți că "moda” cadourilor pentru autorități există în statele sărace. Cu cât un stat este mai civilizat, cu atât mai încetățenită este ideea că cel care are un venit din taxele contribuabililor nu trebuie să primească un bonus de la aceiași contribuabili.

Cât îi privește pe profesori, este acceptabil un cadou simbolic (de ex, un mărțișor) sau de valoarea redusă (de ex, un buchet de flori).

 Legea interzice însă ca acel cadou să fie o cumpărare a unei prestații viitoare sau o recompensă pentru activitatea deja prestată. Este vorba de art. 14 din Legea nr. 477/2004 privind Codul de conduită a personalului contractual din autoritățile și instituțiile publice http://tiny.cc/w7gghz și art. 5 lit. b) pct. (îi) și art. 6 lit. c) din Cod-cadru de etică al personalului didactic din învățământul preuniversitar aprobat prin Ordinul nr. 4.831/2018 al ministrului educației.

 Pedeapsa pentru profesorul care pretinde sau primește cadouri în legătură cu activitatea sa didactică: sancțiune disciplinară aplicată de consiliul de administrație al școlii (în temeiul art. 93 și 280 din Legea nr. 1/2011 a educației) și condamnare penală de către judecător (în temeiul art. 289 Codul penal-luarea de mită)”, a explicat judecătorul.

Tu ce părere ai despre această pratică?

 Sursa foto

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!