Sari la conținut

#FaraAparare. Scurtmetraj despre o profesorii umiliți în școli, devenit viral în mediul online

 Un scurtmetraj realizat de Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași, numit "#FaraAparare", a devenit viral pe Internet. Acesta spune povestea unei profesoare umilite de elevi, fiind inspirat din cazuri reale.

Scurtmetrajul de 14 minute spune povestea profesoarei Diana (interpretată de actrița Medeea Marinescu) care își iubește profesia, dar care, din cauza problemelor cu o elevă și cu mama acesteia, se gândește să-și dea demisia din învățământ. 
  
 Scurtmetrajul este realizat pe două planuri, unul în care profesoara se confruntă cu eleva și mama acesteia și unul în care poartă un monolog privind sistemul de învățământ, care, în opinia ei, nu acordă atențoa cuvenită profesorilor și nici de elevilor.
  
 Mai mult, la finalul filmului, actrița vorbește despre frica instaurată în școală, apelând mai degrabă la sentimentele elevului pentru școală.
  
 "Te-ai făcut mare, dar și tu ai fost cândva copil, și te jucai în curtea școlii. Mai ții minte? Mai ții minte prima ta uniformă? Mai ții minte cum te-ai chinuit să faci primul a mic de mână? Sau când te-ai murdărit de color la primul tău desen? Cum ai împărțit primul pachețel de mâncare cu cineva din clasă? Mai ții minte ce emoții ai avut când i-ai dus doamnei învățătoare primul buchet de flori? Sau când ți-a spus că e bine?", se întreabă actriță care joacă rolul profesoarei.

Scurtmetrajul a fost apreciat nu doar în România, ci și în alte state ale Uniunii Europene. Astfel, țări precum Bulgaria și Belgia le-au cerut Sindicaliștilor români acordul să preia scurtmetrajul, semn că astfel de probleme nu sunt caracteristice doar țării noastre.

Cu toate acestea, scurtmetrajul a fost și asupru criticat. Conform Hotnews.ro, părinții de la Federația Națională a Asociațiilor de Părinți spun că videoclipul nu face decât să dezbine părțile implicate în educație și că prin astfel de inițiative nu se va ajunge la o colaborare reală între părinți și profesori.

”Din păcate, acest film demolează cam tot ce s-a construit în ultima perioadă. Este o palmă dată tuturor părinţilor care-şi trimit copiii la şcoală şi care sunt învăţaţi să-şi respecte colegii şi profesorii şi, de asemenea, nouă, celor de la FNAP, care suntem parteneri, cel puţin aşa ne place să credem, cu sindicatele profesorilor, afirmă Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți. Filmul şi-ar fi atins scopul real dacă prezenta bullying-ul în ansamblu, nu particularizat”.

De asemenea, jurnalista Florinela Iosip, specializată în domeniul Educației, observă, la rândul său, că scurt-metrajul are probleme:

”Haideți să nu fim ipocriți și să vedem dacă nu cumva agresivitatea manifestată de elevi este influențată inclusiv de unii dintre profesori. 14,4% din profesori consideră că bătaia femeii este uneori justificată, iar 31,6% cred același lucru despre bătaia copiilor, potrivit unei cercetări publicată anul trecut. Mai mult, un studiu Salvați Copiii făcut în urmă cu câțiva ani arată că 7% din elevi sunt bătuți de profesori.

În februarie am scris despre o profesoară din Capitală care își jignește constant elevele (dovedit cu înregistrare audio și mărturii de la mai mulți elevi, chiar și de la director). Ea, ca alți profesori agresivi, rămân bine-merci în sistem.

După ce articolul a fost publicat, nu profesoara a fost cea care a resimțit teama și sancțiunile, ci elevii. Ei au fost amenințați că vor primi 1 la purtare pentru că au îndrăznit să reclame un comportament abuziv”, afirmă jurnalista.

Puteți vedea mai jos scurtmetrajul: 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!