Sari la conținut

Gastroenterita la copii. Simptome, cauze, tratament

Gastroenterita este un termen general folosit pentru a numi o gama larga de infectii cu bacterii, virusi si paraziti care pot provoca simptome cum ar fi: dureri abdominale, diaree, voma, febra si frisoane. De cele mai multe ori este vorba de un virus, cel mai frecvet fiind rotavirus. In alte cazuri poate fi vorba de o bacterie care se afla in mancare, cum sunt salmonella, shigella, stafilococii, campylobacter sau e-coli. Alte cazuri mai pot fi provocate de paraziti cum ar fi giardia.

Cel mai probabil mod in care bebelusul tau se poate imbolnavi este prin manipularea materiei fecale. Poate nu suna prea frumos dar  se intampla destul de frecvent, mai ales la copii mici care sunt dusi la cresa. Acesti paraziti sunt microscopici si chiar daca mainile nu par murdare, acestia se pot inca afla pe piele bebelusului de unde  ajung prin ingerare in tractul digestiv. Simptomele apar de la 4 pana la 48 de ore dupa expunerea la acesti paraziti si dureaza 1-2 zile, dar in cazurile grave continua pana la 7 zile. Sunt bebelusi care se imbolnavesc de gastroenterita de peste doua ori pe an, poate mai des daca merg la gradinita. Vestea incurajatoare e ca odata depasita varsta de trei ani, sistemul imunitar este mult mai puternic si aceste infectii nu vor mai fi atat de frecvente.

Sunt cazuri in care starea bebelusului se poate agrava si atunci trebuie sa suni neaparat doctorul:

-    Febra mai mare de 38 de grade
-    Voma pentru mai mult de trei zile
-    Dureri abdominale, stare de neliniste care tine mai mult de o saptamana
 -   Sange in scaun
 -   Abdomen umflat si tare

► Citeste si Diareea la copilul mic: cauze, simptome, tratament

Trebuie sa chemi doctorul si daca apar semne de deshidratare:

·        Scutece uscate ( ar trebui sa schimbi cate 6 scutece pe zi)

·        Somnolenta

·        Piele incretita

·        Buze uscate, plans fara lacrimi

·        Membre reci

Intr-o asemenea situatie s-ar putea ca pediatrul sa-ti recomande internarea. Daca analiza sangelui arata ca are o parazitoza, s-ar putea sa i se administreze antibiotice. Nu intra in panica. Va fi externat si isi va reveni in cateva zile.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!