Sari la conținut

Încă un studiu arată că nu există nicio legătură între vaccinare și autism

Un nou studiu masiv din Danemarca nu a găsit nicio asociere între a fi vaccinat împotriva rujeolei, oreionului, rubeolei și dezvoltarea autismului.

În cercurile științifice și de sănătate publică, această problemă a fost considerată de mult timp soluționată, cu studii multiple de-a lungul mai multor ani, reducând concluziile studiului publicat în urmă cu mai bine de 20 de ani, care de atunci a fost exclus din literatura medicală.

Însă dimensiunea acestui studiu - care implică 657.461 de copii danezi născuți între 1999 și 2010 - ar trebui, în teorie, să susțină argumentul potrivit căruia medicii și profesioniștii din sănătatea publică se găsesc în continuare nevoiți să facă față rezistenței înrădăcinate și în creștere la vaccinare în unele zone.

Lucrarea, publicată în Annals of Internal Medicine, a fost realizată de cercetători de la Institutul din Copenhaga. Unii dintre aceeași oameni de știință au publicat un articol anterior pe acest subiect în New England Journal of Medicine în 2002, pe baza datelor de la 537.303 de copii danezi născuți între 1991 și 1998.
"De ce să refac munca? Pentru că îngrijorarea nu a dispărut", a spus Anders Hviid, unul dintre cercetătorii implicați în studiu.

"Ideea că vaccinurile provoacă autism continuă să se întâmple. Iar mișcarea anti-vaccinare, a devenit probabil doar mai puternică în ultimii 15 ani", a declarat el pentru STAT. "Tendința pe care o vedem este îngrijorătoare".

► Citeşte şi: Copil în stare gravă, nevaccinat, luat cu forța de polițiști de lângă părinți

Șase focare de rujeolă sunt în prezent în curs de desfășurare în Statele Unite, cu 206 de cazuri raportate în ianuarie și februarie, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Acest total de două luni este mai mare decât raportul întregului an pentru 2017. În multe alte țări din întreaga lume au fost raportate și focare de pojar. O familie franceză cu copii nevaccinați a adus recent virusul în Costa Rica. Un focar într-o comunitate evreiască ortodoxă din New York a fost declanșat de un caz care a contractat virusul în Israel. Oficiul regional al Organizației Mondiale a Sănătății a raportat că în 2018 au fost peste 85.000 de cazuri pe continent și 72 de decese din cauza rujeolei.
Statul Washington a cheltuit mai mult de 1,2 milioane de dolari încercând să limiteze răspândirea accentuată, care a identificat până în prezent 71 de persoane infectate. Secretarul de sănătate, John Wiesman, s-a prezentat în fața Comitetului Senatului pentru Sănătate, Educație, Muncă și Pensii pentru a solicita mai multe finanțări astfel încât să ajute sectorul sănătății publice să facă față.

Printre lucrurile pe care le-a solicitat s-a numărat și: o creștere de 22% a finanțării pentru CDC și o campanie națională de informare pentru a explica valoarea vaccinurilor. "Banii sunt necesari", a spus el, "pentru a ne asigura că pe măsură ce mișcarea anti-vaccinare a devenit atât de bine organizată, suntem tocmai pregătiți în mod adecvat pentru a ne transmite mesajul și pentru a contracara acest lucru. Dar un alt studiu care reduce o legătură între vaccinul MMR și autism va face o diferență? Nu toată lumea este atât de sigură."

Este greu să convingi o minoritate să se vaccineze

Într-un editorial publicat împreună cu studiul, dr. Saad Omer de la Universitatea Emory a menționat că este important să ne gândim la costurile de oportunitate atunci când decidem să alocăm timp și bani cercetării pentru a explora în continuare o astfel de problemă minuțioasă, scriind „continuăm să evaluăm MMR- Ipoteza autismului ar putea veni în detrimentul nerespectării unora dintre cele mai promițătoare."
Hviid a spus că dimensiunea acestui studiu a permis grupului său să analizeze unele afirmații suplimentare care se fac cu privire la vaccinul MMR - de exemplu, copiii considerați „expuși riscului” de a dezvolta autism ar putea fi mai probabil să fie diagnosticați cu afecțiunea dacă vor primi vaccin. Acest argument este uneori pus în legătură cu copiii care au un frate cu autism.

► Citeşte şi: Vaccinurile: Pro sau contra? Schimb dur de argumente între Dr. Mihai Craiu și Olivia Steer

Datele daneze, extrase dintr-un registru național de sănătate, nu au arătat nicio creștere a autismului în acest subset de copii. De asemenea, nu s-a observat un debut al simptomelor autismului grupate în jurul perioadei de primire a vaccinului MMR.
"Nu am găsit niciun sprijin pentru ipoteza creșterii riscului de autism după vaccinarea MMR la copiii danezi; niciun sprijin pentru ipoteza vaccinării MMR care declanșează autismul în subgrupuri sensibile caracterizate de factori de risc familiali și de mediu și nici un sprijin pentru o grupare a autismului după vaccinarea MMR", au scris Hviid și coautorii săi.

► Citeşte şi: Poate fi învins autismul? - de Damian I. Nedescu

Omer a spus că acum accentul trebuie să fie pus pe studii care să clarifice modul în care este cel mai bine ca părinții să fie convinși că vaccinurile sunt sigure și este în interesul superior al copiilor lor să le facă. "S-au înregistrat progrese în stabilirea modului de comunicare eficientă cu astfel de părinți", a spus el, menționând că alcătuiesc un grup mai mare decât persoanele mai vocale care resping în mod evident vaccinurile.

"Este o zonă activă de cercetare. Dar există o mulțime de tehnici promițătoare care vin online", a spus Omer.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!