Sari la conținut

Începerea școlii: Cum ajuți copilul să se adapteze schimbărilor

După provocările de anul trecut, toamna aceasta, în sfârșit, copiii merg la școală. Anul școlar care urmează presupune reîntâlnirea copiilor cu prietenii lor, un program bine stabilit și ocazia micuților de a purta hainele noi, rucsacurile și de a folosi rechizitele școlare.

Din păcate, pe unii copii i-ar putea îngrijora reîntoarcerea la școală, deoarece, pentru ei, acasă însemna un refugiu de la mai mulți factori de stres cu care se confruntau la școală. Pe de altă parte, copiii care sunt entuziasmați să se întoarcă la școală vor fi nevoiți să se adapteze protocoalelor de COVID-19. Oricum ar fi, reîntoarcerea la școală ar putea fi puțin stresantă pentru copilul tău.

► Citește și: Prima săptămână de grădiniță: un copil genial, niște părinți mega temători

Ce poți face, însă, dacă observi că micuțului îi este greu cu această schimbare? Psihologul pediatric de la clinica Cleveland, Ohio, Vanessa Jensen, oferă câteva sfaturi înțelepte pentru a facilita acest proces.

De ce schimbările bune pot fi, de asemenea, stresante

„În general, reîntoarcerea la școală este o mare schimbare. Este un cadru cu totul nou, în special pentru copiii care trec de la școala primară la gimnaziu sau de la gimnaziu la liceu. Este o schimbare uriașă", spune dr. Jensen.

► Citește și: Prima săptămână de grădiniță: un copil genial, niște părinți mega temători

Cum recunoști dacă micuțul tău se confruntă cu dificultăți și stres

În cazul în care nu ești sigură dacă copilul tău se confruntă cu dificultăți și stres în ceea ce privește începerea școlii, gândește-te la modul în care acționează în mod normal atunci când este stresat și caută aceste comportamente. De exemplu, dacă micuțul tău suferă de dureri de cap sau de stomac atunci când este anxios, vei ști că începerea școlii îl stresează, dacă începe să aibă aceste dureri mai frecvente.

„Tindem să mergem către anumite comportamente atunci când suntem stresați. Sugestia mea este ca părinții să se gândească la ceea ce face copilul lor atunci când se stresează într-o situație nouă ”, spune ea.

► Citește și: Scrisoare pentru Mark la început de școală în pandemie

Copiii mici și începerea școlii. Cum ajutăm copiii mai mici să se adapteze la schimbări

Copiilor mici le este greu să-și exprime emoțiile, iar părinților le este greu să facă față tantrumurilor copiilor lor. Spune-i copilului că este ok să se mai supere din când în când, că este în regulă să se simtă speriat, dar nu este ok să lovească. Dr. Jensen sugerează încurajarea copilului să vorbească despre sentimentele lui, atunci când este supărat.

Adolescenții și începerea școlii. Cum ajutăm adolescentul să se adapteze la schimbări?

Când ne amintim de adolescență, ne amintim că unii dintre noi eram rebeli, alții erau timizi și liniștiți. Dar, indiferent de personalitatea noastră, cei mai mulți dintre noi probabil ne-am păstrat pasiunile. Dr. Jensen ne sfătuiește să ținem cont de acest lucru atunci când vine vorba de adolescenți. Deși este firesc să vrei să știi fiecare lucru care se întâmplă în viața adolescentului tău, curiozitatea va înrăutăți lucrurile.

► Citește și: Începe școala, bine-mi pare!

„Acordă-i spațiu adolescentului tău. În cazul în care ești un părinte prea îngrijorat, poți oricând să-i spui lucruri de genul: „Pari puțin stresat. Știi, sunt în preajmă ”sau „Ai vorbit cu prietenii tăi? Ei ce părere au?” Și dacă a vorbit cu prietenii lui, îi poți spune: „Ei bine, dacă vrei să vorbești cu mine, sunt aici.”

Sursa
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!