Sari la conținut

Legea vaccinării: Ce prevede în cazul părinților care refuză să-și imunizeze copiii

Proiectul Legii vaccinării a intrat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii, după cum a anunțat săptămâna trecută ministrul Florian Bodog, într-o conferinţă de presă organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii. Ce prevede acest proiect?

Potrivit news.ro, printre cele mai importante prevederi ale Legii vaccinării este că Ministerul Sănătății se obligă să asigure storurile de ser iar dacă apar reacții adverse, familia copilului va primi despăgubiri.

Legea stabileşte cadrul legal de vaccinare, stabileşte cadrul de achiziţionare a vaccinurilor, inclusiv că aceste contracte de achiziţionare vor fi multianuale”, a declarat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, într-o conferinţă de presă organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii.

►Citește și Schema națională de vaccinare la copii

De asemenea, ministrul a spus că în varianta de lege propusă nu sunt prevăzute sancţiuni în cazul refuzului vaccinării.
"Am studiat un model de vaccinare dintr-o ţară europeană în care rata de vaccinare este de 97 la sută numai prin faptul că se penalizează medicii de familie care nu vaccinează. Dar în legea pe care o propunem noi nu sunt sancţiuni”, precizat Bodog.

Ministrul Sănătăţii a subliniat că singurul mod în care poate fi rezolvată problema vaccinării este prin discuţii, nu prin sancţiuni.

Într-o variantă de proiect al Legii vaccinării, din decembrie 2016, era prevăzut că părinţii care nu se informează despre vaccinare şi nu îşi asumă în scris refuzul imunizării copiilor pot primi amenzi între 1.000 şi 2.500 de lei, iar, dacă pleacă din ţară şi nu lasă o persoană responsabilă cu vaccinarea copilului, riscă amenzi între 2.500 şi 5.000 de lei.

Mai multe detalii, aici.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!