Sari la conținut

Ministerul Educatiei nu stie cati copii merg la religie

Un sondaj de opinie realizat printre profesorii din invatamantul preuniversitar arata ca 27% dintre dascalii de la liceu considera ca nu ar trebui facuta nicio ora de religie, in timp ce 9% dintre profesorii de la gimnaziu spun ca orele de religie ar trebui sa fie scoase din programa. La ciclul primar, 7 % dintre invatatori au afirmat ca nu ar trebuit facut niciun an de religie.

Cercetarea a fost realizata pe un esantion national de profesori preuniversitari, dintre care 17% din invatamantul primar, 46% din invatamantul gimnazial si 37% din invatamantul liceal.

6 lucruri rele pe care le invata copilul la scoala

La intrebarea „Cati ani credeti ca ar trebui predata disciplina Religie in ciclul preuniversitar si la ce ciclu?", raspunsurile au fost:

Profesorii de liceu: nici un an - 27%, 1 an - 11%, 2 ani - 15%, 3 ani - 1% si 4 ani - 34%.
Profesorii de gimnaziu: nici un an - 9%, 1 an - 5%, 2 ani - 10%, 3 ani - 2%, 4 ani - 61%.

Cati ani de religie ar trebui sa faca elevii in scoli. Ce spun profesorii

Profesorii de la primar: nici un an - 7%, 1 an - 6%, 2 ani - 9%, 3 ani - 4%, 4 ani - 61%.

Datele au fost culese in perioada 15-18 ianuarie in cadrul unui proiect realizat de scoala Nationala de stiinte Politice si Administrative, pe un esantion de 820 de respondenti.

Cu toate acestea, datele arata ca cei mai multi dintre elevi urmeaza cursurile de religie si doar 1% dintre parinti opteaza pentru neparticiparea copiilor lor la orele de religie. "La nivel national sunt 7.000 de profesori de religie, absolventi de teologie”,  a spus parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane. „De ce credeti ca a ajuns religia in trunchiul comun al materiilor care se predau la scoala? Sunt niste sondaje de opinie facute printre parinti si copii care arata ca 80 % dintre ei vor ore de religie”, a mai spus preotul.

In Bucuresti, din cei 300.000 de elevi, numai 30 nu merg la cursurile de religie (ceea ce inseamna ca la fiica-mea in calsa, eleva in clasa I la o scoala de stat din Bucuresti, sunt doi dintre cei 30...). „Ceea ce inseamna 0,1% din totalul elevilor. Restul de 99,9% dintre elevi vin la orele de religie. Ceilalti care nu se duc nu merg pentru ca parintii lor nu vor. Dar am avut cazuri in care parintii au declarat ca nu vor religie pentru copilul lor, ca au ei o problema cu biserica, dar copilul venea la ora religie, fara ca parintele sa stie, sustine un domn inspector din Inspectoratul Municipiului Bucuresti.

Adaug doar ca la fiica-mea in clasa este o fetita de religie musulmana. Mama copilei a retras-o de la ora de religie, dar fetita participa mai departe la orele de religie pentru ca, in scoala,  nu exista un profesor supraveghetor alocat acelui interval orar, iar fetita are de ales intre a sta pe holul scolii sau in clasa, la ora de religie. 

Dincolo de aceste detalii cea mai importanta informatie este urmatoarea: Ministerul Educatiei nu detine date privind numarul de elevi care nu merg la orele de religie, dar oficialii de la minister precizeaza ca introducerea disciplinei de religie in trunchiul comun a fost facuta conform prevederilor legii educatiei nationale. Ei precizeaza ca modificarea statutului disciplinei Religie in invatamantul preuniversitar nu poate fi facuta decat de Parlamentul Romaniei.

Chiar asa, tu ce crezi?
Cati ani ar trebui predata disciplina Religie in ciclul primar?
Astept comentarii!!!!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!