Sari la conținut

Mituri false despre ciocolata

Iubim ciocolata, si am manca-o cu mare placere, daca nu am avea in acelasi timp si un sentiment foarte mare de vinovatie. Vestea buna este ca, in mare parte, ceea ce credem noi despre ciocolata este gresit. Asa ca putem sa continuam sa o mancam. Si fara nicio vinovatie.

 

Ciocolata ingrasa.

Nu. Ciocolata este sigur un aliment foarte energetic, dar cand consumul este in cantitati rezonabile nu antreneaza ea singura o crestere a kilogramelor.

Ciocolata poate fi chiar integrata in cadrul unui regim de slabire, esentialul fiind supravegherea aportului energetic total.

 

Ciocolata este un euforizant.

Anumite molecule continute in ciocolata (serotonina, teobromina…), luate izolat, intervin in diminuarea stresului si creeaza un sentiment de bunastare. Astazi, nu este posibil sa afirmam ca aceste substante actioneaza in aceeasi maniera in interiorul unui aliment complex cum ar fi ciocolata. Din contra, aceleasi ingrediente consumate fie sub forma de ciocolata fie sub forma de pilule au aratat ca efectul reducerii stresului nu era decat datorita placerii senzoriale creata de consumul mancarurilor alese.

 

Ciocolata este dificil de digerat.

Nu. Chiar daca micutul dumneavoastra mananca jumatate dintr-o tableta seara uitandu-se la televizor sau daca a mancat la sfarsitul unei mese copioase si bogata in grasimi.

Ciocolata contine grasimi si acest lucru face un aliment ceva mai greu de digerat decat un altul care nu contine deloc.

Un patratel sau doua de ciocolata chiar dupa masa sau dupa o gustare cu paine sunt usor de digerat.

 

Ciocolata constipa.

Taninul continut in ciocolata favorizeaza contractiile fibrelor musculare ale peretilor intestinului. Ciocolata contine in plus fibre ce favorizeaza tranzitul. Cu toate acestea, poate exista o sensibilitate individuala pentru acest aliment, antrenand reactii cum ar fi constipatia sau acneea.

 

 Ciocolata provoaca alergii.

Da, dar in cazuri foarte rare, cel mai adesea asociate cu proteinele din lapte in cazul ciocolatei cu lapte, si la subiecti care sufereau deja de alergie.

In plus, si complet logic, un copil alergic la fructele oleaginoase va trebui sa evite ciocolata cu alune, migdale…

 

Ciocolata antreneaza crize de ficat.

Nu. Testele biologice nu arata modificarea parametrilor sangvini ai functiei hepatice dupa consumarea ciocolatei.

Lipidele (grasimile) prezente in ciocolata (la fel ca si lipidele din alte alimente) favorizeaza contractia vezicii biliare ce poate provoca dureri daca persoana sufera de calculi biliari.

 

Ciocolata previne aparitia unor anumite tipuri de cancer.

Acest lucru nu a fost dovedit. Exista in ciocolata substante numite polifenoli ce ar putea participa la prevenire.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!