Sari la conținut

Noile cercetări arată că diabetul la copii poate fi declanșat de COVID-19. Ce trebuie să știe părinții

Din ce în ce mai mulți copii au fost diagnosticați cu diabet în ultimii ani. Pandemia însă a adus o îngrijorare în plus care alarmează unii medici și cercetători: posibilitatea ca infecția COVID-19 să declanșeze noi cazuri de boală.

Într-un spital pentru copii din Los Angeles, noile cazuri de diabet de tip 2 au crescut de la 44 în 2018, înainte de pandemie la 82 în 2020, în timpul pandemiei, potrivit unei cercetări publicate în revista Diabetes Care. În 2020, în noile cazuri de diabet la copiii era prezentă DKA (cetoacidoza diabetică), o complicație gravă care implică un nivel ridicat de zahăr din sânge și care poate pune viața în pericol. Unii dintre copii aveau anticorpi în sânge, sugerând că ar fi fost expuși la COVID-19.

Într-un alt studiu realizat pe cinci centre din Marea Britanie, cercetătorii au descoperit o creștere cu 80% a numărului de copii cu noi cazuri de diabet de tip 1, precum și o creștere a DKA în timpul pandemiei.

Această creștere este, de asemenea, o preocupare pentru adulți. Un grup internațional de cercetători în domeniul diabetului a stabilit recent un registru al pacienților cu diabet zaharat legat de COVID-19.

Există vreo legătură între COVID-19 și diabetul la copii?

„Legătura cunoscută dintre COVID-19 și diabet este încă neclară”, spune Cynthia E. Muñoz, președinte al Asistenței Medicale și al Educației pentru Asociația Americană a Diabetului (ADA).

Unul dintre cercetători a găsit dovezi care arată că virusul dăunează celulelor din pancreas. Senta Georgia, cercetător principal al Centrului de Endocrinologie, Diabet și Metabolism de la Spitalul de Copii din Los Angeles, a observat în cercetări că virusul COVID-19 afectează celulele beta, celulele din pancreas care produc insulină.

Dacă celulele beta nu funcționează bine și nu pot produce suficientă insulină, glucoza nu se poate deplasa din fluxul sanguin în celule. Acest lucru poate declanșa diabetul.

Semne ale diabetului

Există deja multe temeri în ceea ce privește virusul COVID-19, iar diabetul poate fi unul dintre ele.

Atât diabetul de tip 1, cât și cel de tip 2 afectează copiii, iar ratele ambelor tipuri au crescut în ultimii ani.

Diabetul de tip 1, diagnosticat de obicei în copilărie, este o afecțiune autoimună care apare atunci când organismul nu poate produce insulină.

Tipul 2, forma mai frecventă, apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau corpul devine rezistent la aceasta. În ambele cazuri, glucoza nu poate ieși în mod corespunzător din sânge și în celule pentru a furniza energie.

Simptomele pot fi ușoare sau severe. Semnele de care trebuie să fii atentă include următoarele:

  • Urinare frecventă
  • Sete
  • Oboseală extremă
  • Pierdere în greutate.

Problema este că aceste simptome pot fi uneori confundate cu boli precum gripa. Deci, dacă ele persistă, mergi cu copilul la medic pentru teste de sânge și urină.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!