Sari la conținut

Obiecte blocate in nas sau urechi

Ce faci daca bebelusul isi baga un obiect in nas sau ureche, iar tu nu il mai poti scoate?

Ramai calma si incearca sa iti asiguri copilul ca nu este in pericol. Cel mai mare pericol ar fi ca tu, incercand sa scoti obiectul, sa il impingi si mai adanc.

Daca obiectul este aproape de suprafata si vizibil, poti folosi o penseta daca bebelusul sta nemiscat, dar lasa operatiunile mai complicate pe seama profesionistilor. Singura exceptie de la aceasta regula sunt insectele. O albina vie sau o musca blocata in ureche il va face pe copil sa se sperie, asa ca e mai bine sa incerci sa o indepartezi. Poti omori vizitatorul accidental, introducand apa in cavitatea in care a intrat.
 

Este posibil ca ceva sa ramana blocat fara ca bebelusul sa isi dea seama?

Copiilor mici pare sa le faca intr-adevar placere sa isi bage tot felul de lucruri in nas sau urechi si s-ar putea nici sa nu realizeze cand ceva ramane blocat. Primul indiciu ar fi nasul ale carui secretii au un miros neplacut numai intr-o parte. Uita-te sa vezi daca ceva a ramas blocat inauntru. S-ar putea sa nu vezi obiectul, asa ca daca banuiesti ca exista o problema, fa o vizita pediatrului.

Daca este vorba despre un copil mai mare si are ceva blocat in nas, atunci roaga-l sa respire pe gura, ca sa nu se inflameze mucoasa nazala. 

 

Nu este indicat

- sa folosti pentru indepartarea obiectului a betisoarelor de urechi, de obicei acestea il imping si mai adanc. Foloseste o penseta, daca obiectul este la suprafata, vizibil.

- daca nu reusesti sa scoti obiectul nu lasa copilul asa, ca se rezolva de la sine. Nu se rezolva si pot sa apara complicatii si mai mari - infectii in jurul obiectului sau acesta sa ajunga intr-un loc din care se scoate foarte greu.

- daca obiectul este blocat in nas puteti incerca sa suflati nasul, usor. Daca nu iese afara nu insistati si mergeti la medic.

 

Ce reprezinta o urgenta majora

In unele cazuri este posibil sa fie necesar sa luati masuri de urgenta. Acest lucru se intampla atunci cand cand copilul da semne ca se sufoca. Asta se intampla atunci cand obiectul a ajuns in trahee / plamani si nu se mai poate respira. In acel moment trebuie sa apelati la metoda Heimlich. Descrierea exacta a modului de a proceda o gasiti aici.

 

Cum impiedici aparitia unor astfel de probleme?

Printr-o supraveghere permanenta si prin intelegerea faptului ca preventia este esentiala. Asta inseamna sa nu lasi obiecte mici la indemana. Stiai ca cele mai dese obiecte care raman blocate sunt semnintele? Da, nu te-ai fi gandit la asta. Si respecta indicatiile atunci cand este vorba de jucarii, daca iti spun pe eticheta ca au parti prea mici atunci nu le lasa la indemana.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!