Sari la conținut

Obosirea ochilor in timpul scolii

A inceput de mai multe saptamani scoala. Copiii stau mult mai mult timp in fata unui birou, cu caietele sau calculatorul in fata. Si ochii lor sunt din ce in ce mai obositi, inrositi, si-i freaca mult. 

Pentru a afla ce masuri putem lua ca sa le protejam copiilor ochii in aceasta perioada de studiu am stat de vorba cu medicul oftalmolog Beatrice Voiculescu de la compania de optica medicala Videt.

1. Care este pozitia potrivita pentru ca cititul, tv-ul, calculatorul sa nu iti strice ochii?
Fiecare copil trebuie sa mentina o pozitie corecta in timpul scrisului si cititului. Copilul trebuie sa stea cu spatele drept si la o distanta de minim 35 cm fata de carte, nu mai aproape doarece cu cat ne apropiem mai tare, cu atat ochii fac un efort mai mare sa citeasca. 
Atentie la mobilierul copilului de birou si de clasa deoarece exista scaune prea joase pentru inaltimea copilului si birouri prea inalte, iar copilul este astfel nevoit sa stea foarte aproape de carte. 
De asemenea, televizorul este bine sa fie pe directia privirii, nu mai sus sau mai jos. Este indicat sa fie mentinuta o distanta corespunzatoare spatiului incaperii.
 
2. Cat de des ar trebui sa duca parintii copiii la un control oftalmoligic? De la ce varsta se incepe?
Primul control oftalmologic este obligatoriu sa se faca in jurul varstei de 3 ani deoarece numai la aceasta varsta se pot corecta anumite defecte ale vederii. Controlul periodic se face o data pe an daca nu sunt probleme si o data la 6 luni in cazul in care copilul poarta ochelari.
 
3. Cum isi dau seama parintii unui copil de scoala ca au inceput sa apara probleme cu vederea? 
Copiii de varsta scolara vin de obicei la medicul oftalmolog trimisi de cadrele didactice deoarece acestea observa faptul ca elevul nu vede bine la tabla si strange din ochi. 
De asemenea, parintii pot observa faptul ca se apropie de televizor ca sa vada mai bine, clipeste des, se plange de dureri de cap si apare presiune in jurul ochilor dupa ce isi face temele.
 
4. Care sunt cele mai frecvente afectiuni care apar la nivelul ochilor?
Cele mai frecvente afectiuni oculare sunt viciile de refractie: miopia, hipermetropia si astigmatismul. La copil se intalneste destul de frecvent si ambliopia (ochiul lenes), in cazul in care viciile de refractie nu au fost depistate la timp si nu au fost corectate.
 
5. Ce poti face daca copilul tau se plange des de faptul ca are ochii obositi?
Copiii care se plang de faptul ca au ochii obositi trebuie sa faca repaus de la toate activitatile ce solicita ochiul: televizor, jocuri pe tableta sau calculator. 
Se recomanda ca acesta sa mentina o pozitie corecta la scris si citit si sa mearga la un consult oftalmologic de rutina cel putin o data pe an pentru a depista eventualele afectiuni oculare.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!