Sari la conținut

Operație rară făcută la Iași, prin care i-a fost redată vederea unui copil. Avea o tumoră gigant, de 8 cm

Operație rară, finalizată cu succes, în cadrul unui spital din Iași. Andrei Stănescu, un adolescent în vârstă de 14 ani, care a trăit timp de 5 ani fără să poată vedea din cauza unei tumori orbitale de 8 cm, a fost supus unei intervenții chirurgicale la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași.

Tânărul a fost adus la spital când ochiul stâng i-a ieșit din orbită, boala sa fiind, însă, în evoluție încă din anul 2019. Medicii ieșeni subliniază că, în cazurile severe, această afecțiune poate avea consecințe fatale.

„A venit la noi la spital pentru că ochiul stâng îi ieşea din orbită. Asta se numeşte exoftalmie. Nu mai vedea bine cu ochiul stâng şi atât cât vedea, vedea dublu. Copilul are o evoluţie din 2019 a bolii, când a fost supus prima dată unei intervenţii chirurgicale într-o clinică din ţară. După care a urmat încă alte trei intervenţii chirurgicale, ultima fiind realizată aici, la noi, la Iaşi, în care s-a reuşit să scoatem complet tumora de orbită. Mai bine zis, o tumoră de glandă lacrimală care, din cauza faptului că a fost rezecată incomplet, a recidivat. Tumora este o tum„oră benignă, drept urmare chirurgia este considerată ca şi posibilitate de vindecare”, a spus conf. univ. dr. Lucian Eva, manager Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iaşi, pentru Mediafax.

„Tumorile orbitare sunt tumori rare, noi nu operăm mai mult de 15 tumori pe an şi incidenţa lor este mică datorită patologiei şi frecvenţei lor în populaţia generală.Dar atunci când apar sunt catastrofale pentru că determină un handicap major pentru pacient, scade vederea şi nu mai vede bine. Sau în situaţii critice când poate să îi pună în pericol chiar şi viaţa pentru că se extind în toată cutia craniană şi de aceea în anumite situaţii nu mai putem face nimic şi pacienţii se pierd prin patologia oncologică pe care o au”, a continuat el.

„Nu simţeam nimic. Nu mă durea. Doar pleoapa s-a lăsat în jos. Vedeam foarte puţin. Nu mi-am dat seama că am o tumoră, dar ochiul era jos şi m-am dus la spital să mă caut. Le mulţumesc foarte mult. Medicii şi asistentele s-au comportat foarte frumos cu mine şi le mulţumesc foarte mult”, a povestit Andrei Stănescu.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!