Sari la conținut

Până la ce vârstă este indicat să faci baie cu copilul? Ce spun psihologii

Vezi gGalerie foto

Baia împreună cu copilul poate fi o oportunitate minunată de legătură între voi doi. 84% dintre părinți spun că baia este unul dintre momentele cele mai de calitate petrecute cu copiii lor.

Psihologii spun că această practică este esențială pentru dezvoltarea cognitivă și emoțională a bebelușilor noștri și că există un anumit moment în care ar trebui renunțăm la baia cu copilul.

Baia împreună cu copilul este o modalitatea de a-i oferi copilului senzația de contact piele pe piele. De asemenea, oferă o interacțiune pozitivă și liniștitoare pentru amândoi.

Trăind în această eră, în care telefoanele au devenit accesoriile noastre nelipsite, 64% dintre părinți au spus că nu își folosesc telefoanele în timpul băii, transformând acest eveniment momentul perfect pentru a se conecta cu copilul.

Momentele petrecute în cadă, alături de copilul tău, reprezintă o oportunitate minunată pentru a discuta cu micuțul tău despre corpul lui. Iată ce poți discuta cu copilul, în timpul băii:

Imaginea pozitivă asupra propriului corp: Când copiii își văd părinții că se simt confortabili în propria piele, acest lucru îi poate ajuta să dezvolte o imagine corporală pozitivă. Evită să faci comentarii negative despre propriul tău corp sau corpurile altor persoane.

Anatomie și diferențe de gen: Ora băii este o oportunitate perfectă de a-ți învăța copilul despre diferitele părți ale corpului și despre funcțiile lor fizice și biologice. Poți folosi acest timp pentru a discuta despre diferențele de gen și pentru a-ți ajuta micuțul să înțeleagă că trupurile fiecăruia sunt unice.

Schimbări în organism: Pe măsură ce copiii cresc, corpul lor va suferi multe schimbări. Ora de baie poate fi un moment grozav pentru a introduce această idee și pentru a-ți ajuta copilul să înțeleagă faptul că schimbarea este o parte naturală a vieții.

Până la ce vârstă este indicat să faci baie cu copilul?

Deși nu există un răspuns clar la această întrebare, este important ca părinții să urmărească indiciile copiilor lor. Dacă cei mici încep să se simtă inconfortabil în preajma părinților atunci când sunt goi, atunci aceștia ar trebui să înceteze să se dezbrace în fața lor sau să facă bai împreună. Experții medicali spun că atâta timp cât nuditatea nu este traumatizantă pentru copii, atunci adulții pot face baie cu cei mici.

Psihologul Beyer îi sfătuiește pe părinți să înceteze să facă baie cu copiii lor odată ce acești încep școala, adică în jurul vârstei de 5 sau 6 ani. El sugerează că putem face această tranziție prin încurajarea copilului să facă singur baie, fiind supravegheat. În acest fel, copilul poate dobândi un sentiment de autonomie și poate învăța abilități importante de igienă.

Potrivit experților, vârsta de 5-6 ani este potrivită pentru a renunța la baia cu copiii noștri, deoarece micuții au nevoie de mai multă intimitate și spațiu personal, pe măsură ce cresc și se dezvoltă. Scăldatul cu copilul cu vârsta mai mare de 7 ani poate interfera cu capacitatea lui de a-și dezvolta aceste abilități și chiar îi poate provoca disconfort.
 

Galerie foto

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!