Sari la conținut

Poate fi copilul tău alergic la frig?

Aţi auzit adesea de alergie la diverse alimente, la praf sau la animale. Dar mai există şi un alt tip de alergie care se manifestă cu precădere iarna şi de care poate fi rareori auzit: alergie la frig! Deși sună un pic bizar, alergia la frig este o afecţiune des întâlnită în ultima perioadă, în special la copii.

Alergia la frig. Cum se manifestă alergia?

Simptomele alergiei la frig se manifestă, de obicei, ca şi în cazul altor alergii: prin apariţia unor leziuni cutanate de tip urticarian (eritematoase, pruriginoase, uneori dureroase, uşor reliefate) pe zona expusă la frig. Copilul se poate văita că îl mănâncă pielea şi, mai mult decât atât, în cazuri izolate i se poate umfla gâtul.

Alergia la frig. De ce apare şi cât de frecventă este?

Conform specialiștilor, din totalul persoanelor alergice, un procent de 3% se confruntă cu aceasta reacție la frig, iar medicul Martin Ostro, profesor în cadrul Universității Harvard consimte că în cazul a 90% din persoane nu poate fi identificată o cauza precisă (idiopatică).

Dermatologii spun că urticaria la frig afectează frecvent pacienţii tineri, în proporţie egală ambele sexe. Jumătate dintre pacienţi sunt atopici. Incidenta urticariei a frigore este de aproximativ 0.05% în Europa Centrală şi poate fi uşor mai ridicată în zonele cu climă mai rece. Frecvenţa urticariei la rece variază între 5 şi 34% în cadrul urticariilor fizicale.

Alergia la frig. Cum poate fi depistată

Din păcate, alergia la frig nu poate fi identificată prin intermediul testelor sanguine uzuale utilizate în alergii (IgE), deoarece nu sunt relevante: nu vor prezenta niciun fel de modificare!

Diagnosticul se realizeaza cu ajutorul unui test cutanat: Aplică unui cub de gheață direct pe piele timp de 5-10 minute. Daca este observată o roșeață locală, nu este vorba de o alergie la frig, dacă însă apare o umflatură și o senzație de mâncărime, sunt necesare teste suplimentare.

Alergia la frig. Tratament

Deşi nu poate fi vindecată, simptomele pot fi prevenite prin adminsitrarea de antihistaminice.

Citeşte şi 5 remedii naturale pentru alergii

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!