Sari la conținut

Prichindeii pretenţioşi la mâncare. Care sunt cauzele şi ce este de făcut

Dacă şi tu eşti dintre acei părinţi care se plâng că prichindeii lor sunt foarte pretenţioşi la mâncare, atunci îţi spunem că trebuie să te linişteşti! Ştim că este greu, că este stresant să arunci încontinuu mâncarea, dar încercă să îţi păstrezi calmul, pentru că este doar o etapă ce va trece, mai devreme sau mai târziu.

Teama de a mânca alimente noi se numeşte neofobie alimentară şi a apărut ca urmare a evoluţiei noastre, fiind un instinct de apărare împotriva alimentelor potenţial dăunătoare. Refuzul de a încerca alimente noi apare frecvent la copii cu vârste între 2 și 6 ani, deși nu e neobișnuit nici pentru un copil de 18-24 de luni, și se manifestă prin refuzul efectiv al copilului de a-și diversifica dieta. Acesta va consuma același tip de alimente la fiecare masă și poate ajunge să refuze chiar și produse care anterior îi plăceau.

Mai mult, tendinţa copiilor de a refuza mâncarea se poate manifesta şi din dorinţa de a-şi afirma independenţa, pe măsură ce începe să se hrănească singur. De aceea, este foarte important ca în această perioadă să nu te laşi afectată vizibil de refuzul copilului. Nu mănâncă? Atunci este recomandat să îi iei farfuria din faţă şi să aştepţi să aştepţi să îţi ceară el mâncare.

► Citeşte şi Ajută-ţi copilul „mofturos” să îşi asigure necesarul de nutrienţi, în 5 paşi simpli

După prima aniversare a micuţului, greutatea lui nu se va mai mări la fel de repede ca până acum, deci nu trebuie să îngrijorezi şi să asociezi acest fapt cu refuzul de a mânca. Mai mult, apetitului copilului poate varia de la o masa la alta şi pentru că, probabil, la anumite mese mănâncă prea mult şi la altele nu mai simte nevoia de a consuma prea multe alimente. Nu te panica, deoarece copiii îţi cunosc nevoile foarte bine, chiar dacă nu le conştientează.

Ce poţi face, în schimb, pentru a-l învăţa să mănâce regulat?

  1. Mânâncă bine, sănătos, mănâncă odată cu el
  2. Încearcă să pregăteşti mâncare săntoasă, de mai multe feluri. Nu trebuie să te complici prea tare: un piept de pui pe o plită electrică, salată, nuci, iaurt… Va avea din ce să aleagă, să fie şi sănătos. În plus, dacă vă aşezaţi împreună la masă şi te vede pe tine că mănânci cu poftă, îl vei îndemna şi pe el să facă acelaşi lucru.
  3. Oferă-i măcar un aliment dintre cele care îi plac – Din cât de multe alimente sănătoase există, cu siguranţă sunt unele pe care şi el le preferă. Ai grijă ca măcar un ingredient de pe masă să fie printre favoritele lui.
  4. Introdu alimente noi treptat – Poţi încerca să introduce alimente noi treptat, dar fără să faci prea mare zarvă din asta. Nu îi umple farfuria, pentru că se va simţi copleşit. Pune puţin, lasă-l să guste şi nu insista. Arată-i că decizia îi aparţine.
  5. Fii un pic mai atentă la ceea ce bea, în timpul zilei – Spre exemplu, o cantitatea prea mare de lapte aduce cu sine un aport mare de calorii suplimentare care îl împiedică pe copil să mai consume alimente bogate în nutrienţi, de care corpul are nevoie. Aşa că, dacă micuţul tău bea prea mult lapte între mese, nu te aştepta să fie entuzisamat în faţa alimentelor al căror gust nu îl cunoaşte.

► Citeşte şi La ce riscuri se expune un copil care bea prea mult lapte

 Sursa foto

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!