Sari la conținut

Primul născut este mai deștept și are mai mult succes, în comparație cu frații mai mici, spune un nou studiu

Frații mai mari cred că sunt mai deștepți decât frații lor mai mici, iar acum știința pare să-i susțină. Un studiu recent, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh, Scoția și de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că frații mai mari au un IQ mai mare decât frații și surorile lor mai mici. De asemenea, ei au performanțe mai bune la școală și chiar reușesc să obțină venituri mai mari.

Motivul principal nu constă în faptul că primii născuți primesc un sprijin emoțional mai mare din partea familiei, ci pentru că li se acordă o atenție deosebită dezvoltării abilităților lor de gândire, spun cercetătorii. 

„Rezultatele noastre sugerează că schimbările mari în comportamentul parental sunt o explicație plauzibilă pentru diferențele observate de ordinea nașterii în educație și rezultatele pe piața muncii”, spune într-un comunicat dr. Ana Nuevo-Chiquero, unul dintre autorii studiului și lector la Universitatea din Edinburgh, Școala de Economie.

Cercetătorii au examinat datele de la Biroul de Statistică a Muncii din SUA privind 5.000 de copii, pe măsură ce aceștia începeau să se maturizeze. Ei au corelat aceste informații cu date suplimentare ale sondajului privind atitudinile și comportamentele adoptate de părinți, începând cu perioada pre-naștere a copiilor până la începutul adolescenței.

La primul copil, părinții au avut mai multe activități de stimulare mentală, precum cititul poveștilor sau încurajarea copilului de a cânta la instrumente muzicale. De asemenea, mamele erau mai predispuse să fumeze și să consume alcool ocazional, în timpul sarcinii, în cazul celui de-al doilea copil, afectând astfel dezvoltarea mentală a copilului.

Primii născuți prezintă abilități cognitive mai puternice până la vârsta de un an

Până la vârsta de un an, primii născuți obțin rezultate la testele de evaluare cognitivă care le depășesc pe cele ale fraților lor, iar avantajul lor de performanță crește înainte de a merge la școală.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!